Zapiekanka Farmerska



Zapiekanka farmerska

Zapiekanki obiadowe to bardzo popularne dania, które stanowią smaczny posiłek dla całej rodziny. Domowe zapiekanki są bardzo szybkie i smaczne w przygotowaniu a dodatkowo bardzo tanie. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować smaczną zapiekankę na obiad dla całej rodziny.

Kolejnym plusem zapiekanek jest to, że nawet po odgrzaniu na drugi dzień smakują rewelacyjnie. Śmiało możemy przygotować większą porcję, by mieć obiad na dwa dni. Tak przygotowaną zapiekankę można także zabrać ze sobą do pracy, dzięki czemu będziemy mieć smaczny i pożywny posiłek, nawet będąc poza domem.

Tym razem przygotowałam pyszną zapiekankę farmerską, która składa się z ziemniaków, szynki, sera, pieczarek oraz jajek. Zapiekanka farmerska jest wyśmienita! Dodatek świeżych pomidorków koktajlowych i szczypiorku sprawia, że smakuje ona jeszcze lepiej.

W naszym domu zapiekanki obiadowe goszczą bardzo często, głównie ze względu na ich cudowny smak, ale także ze względu na to, że są ekspresowe w przygotowaniu i łatwe do odgrzania. Kiedy nie ma nas z mężem w domu, dzieciaki same mogą sobie odgrzać obiad, a ja mam pewność, że zjedzą coś pożywnego i smacznego. Zazwyczaj przygotowuję większą porcję zapiekanki, by mieć obiad na dwa dni. Polecam Wam ten sposób.

Jeśli lubicie domowe zapiekanki, polecam Wam także:

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną zapiekankę farmerską. Szybki i smaczny pomysł na domowy obiad.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ FARMERSKĄ



Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 300 g pieczarek
  • 100 ml śmietany
  • 200 g szynki (plasterki)
  • 150 g sera żółtego
  • 5 jajek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Następnie zalewamy wodą, dodajemy łyżkę soli i stawiamy na gazie. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 8-10 minut. Następnie odlewamy wodę i odstawiamy na bok.
  • Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie dusimy na odrobinie masła.
  • Pieczarki kroimy w plasterki, następnie dodajemy do duszącej się na maśle cebulki.
  • Do uduszonych z cebulą pieczarek dodajemy śmietankę.
  • Ser żółty kroimy na tarce o grubych oczkach.
  • Naczynie żaroodporne spryskujemy olejem w sprayu lub delikatnie nacieramy tłuszczem. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ugotowanych ziemniaków. Kolejno rozprowadzamy wymieszane ze śmietaną pieczarki. Na pieczarkach układamy plastry szynki. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków. Na ziemniakach układamy ser. Na ser wbijamy jajka.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut, do momentu, aż jajka się zetną.
  • Gotową zapiekankę dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi oraz posiekanym szczypiorkiem.


Mam nadzieję, że moja zapiekanka farmerska Wam posmakowała i zagości w Waszym menu na dłużej.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.