Ciasto Niedzielne



Ciasto niedzielne to jedno z najsmaczniejszych ciast przekładanych kremem. Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste i wilgotne. Czemu nazywa się ciasto niedzielne? Ponieważ jest to najłatwiejsze i najszybsze ciasto, jakie znam, idealne do niedzielnej kawy.

Ciasto niedzielne składa się z tradycyjnego biszkopta posmarowanego dżemem porzeczkowym i puszystej śmietany z dodatkiem serka mascarpone. Całość wykańczają migdały, które nie tylko piękne wyglądają, ale dodają całemu ciastu cudownego smaku.

Ciasto niedzielne robi się naprawdę szybko i nie ma opcji, aby komuś nie wyszło. To bardzo popularny i sprawdzony przepis, który w naszym domu gości bardzo często. Ciasto jest naprawdę smaczne i z pewnością posmakuje każdemu z Was.

PRZEPIS NA CIASTO NIEDZIELNE



Składniki

BISZKOPT
6 jajek
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

MASA
600 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO
1 mały słoik dżemu porzeczkowego
migdały

Wykonanie:

  • Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka.
  • Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
  • Blaszkę 24×36 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowaną masę.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, oraz serek mascarpone.
  • Przestygnięty biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
  • Na biszkopt wykładamy przygotowaną masę. Wierzch ciasta posypujemy migdałami.




2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *