Babka marmurkowa to bardzo smaczne i puszyste ciasto. Sam przepis jest bardzo prosty, a babka jest bardzo uniwersalna, pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze świetnie smakuje. Moja babka marmurkowa została przygotowana na oleju, dzięki czemu jest wilgotna, a zarazem puszysta.
Taka babka marmurkowa to idealna propozycja na Wielkanoc i nie tylko. Można również przygotować ją w zwykły dzień, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam na przepis!
BABKA MARMURKOWA – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka (rozmiar L)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
- Do miski wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej), dodajemy cukier puder oraz cukier wanilinowy. Całość miksujemy przez 10 minut na puszystą masę.
- Mąkę przesiewamy przez sito, odbieramy dwie łyżki i odkładamy na bok. Do przesianej mąki dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do ubitych z cukrem jajek, delikatnie mieszamy.
- Otrzymaną masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy odłożone 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Obie masy dokładnie mieszamy.
- Do obu misek wlewamy po połowie oleju, miksujemy do połączenia składników.
- Obie masy wykładamy do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki (12×30 cm) na przemian. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.