Barszcz czerwony zaliczany jest do tradycyjnych polskich dań. Najlepiej smakuje przygotowany na świeżych burakach. Barszcz czerwony to danie, które znam od dzieciństwa, w naszym domu był przygotowywany bardzo często. Zazwyczaj podawany był z ziemniakami i jajkiem.
Podstawą idealnie przygotowanego barszczu czerwonego są buraki, powinny być one odpowiednio krwiste, po to, aby barszcz posiadał intensywny kolor.
Barszcz czerwony to także jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Podaje się go wówczas z dodatkiem pysznych uszek z kapustą i grzybami. Nie wyobrażam sobie świąt, bez pysznego barszczu czerwonego.
W dzisiejszym wpisie zaprezentuję Wam mój przepis na pyszny barszcz czerwony, który gości w naszym domu bardzo często. A Wy lubicie barszcz czerwony? Jeśli tak to, z czym najczęściej go spożywacie?
PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY
Składniki
- 900 ml zakwasu z buraków
- 2 l wody
- 6 szt małych buraczków
- 4 szt liścia laurowego
- 7 szt ziarenek pieprzu
- 5 szt ziela angielskiego
- 3 szt pietruszki
- 3 szt marchewek
- 3 żabki czosnku
- szczypta soli, pieprzu
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę dokładnie myję i obieram.
- Do garnka wlewam zimną wodą, dodaję marchew i pietruszkę, czosnek, pieprz w ziarnach, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 4 przekrojone na ćwiartki buraki. Gotuję pod przykryciem ok 1,5 godziny.
- Gdy warzywa będą miękkie dodaję zakwas z buraków (ważne jest żeby dodawać zakwas do smaku, ja wlewam ok 900 ml zakwasu).
- Dwa buraczka obieram i trę na tarce o dużych oczkach i dodaję do wywaru.
- Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.