Barszcz Czerwony na Zakwasie



Barszcz czerwony zaliczany jest do tradycyjnych polskich dań. Najlepiej smakuje przygotowany na świeżych burakach. Barszcz czerwony to danie, które znam od dzieciństwa, w naszym domu był przygotowywany bardzo często. Zazwyczaj podawany był z ziemniakami i jajkiem.

Podstawą idealnie przygotowanego barszczu czerwonego są buraki, powinny być one odpowiednio krwiste, po to, aby barszcz posiadał intensywny kolor.

Barszcz czerwony to także jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Podaje się go wówczas z dodatkiem pysznych uszek z kapustą i grzybami. Nie wyobrażam sobie świąt, bez pysznego barszczu czerwonego.

W dzisiejszym wpisie zaprezentuję Wam mój przepis na pyszny barszcz czerwony, który gości w naszym domu bardzo często. A Wy lubicie barszcz czerwony? Jeśli tak to, z czym najczęściej go spożywacie?

PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY

Składniki

  • 900 ml zakwasu z buraków
  • 2 l wody
  • 6 szt małych buraczków
  • 4 szt liścia laurowego
  • 7 szt ziarenek pieprzu
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 3 szt pietruszki
  • 3 szt marchewek
  • 3 żabki czosnku 
  • szczypta soli, pieprzu


Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę dokładnie myję i obieram. 
  • Do garnka wlewam zimną wodą, dodaję marchew i pietruszkę, czosnek, pieprz w ziarnach, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 4 przekrojone na ćwiartki buraki. Gotuję pod przykryciem ok 1,5 godziny.
  • Gdy warzywa będą miękkie dodaję zakwas z buraków (ważne jest żeby dodawać zakwas do smaku, ja  wlewam ok 900 ml zakwasu).
  • Dwa buraczka obieram i trę na tarce o dużych oczkach i dodaję do wywaru. 
  • Przyprawiam solą i pieprzem do smaku. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.6 / 5. Oddanych głosów: 55

Dodaj komentarz

pięć + 1 =