Bananowa Chmurka Bez Pieczenia



Ciasto bananowa chmurka zostało zainspirowane dobrze Wam znaną malinową chmurką, którą każdy uwielbia. Na moim blogu z pewnością widzieliście przepis na malinową chmurkę jeśli nie podlinkuję Wam go tutaj:

Zainspirowałam mnie ona do przygotowania tego ciasta w wersji bananowej. Tak oto powstała bananowa chmurka bez pieczenia.

Ciasto jest równie smaczne i delikatne. Zamiast galaretki malinowej użyłam tej o cytrynowym smaku, a maliny zastąpiłam bananami. Ciasto bananowa chmurka bez pieczenia bardzo nam posmakowało i z pewnością przygotuję je kolejny raz.

Kruchy herbatnik z dodatkiem galaretki z kawałkami bananów i puszystej piany to prawdziwy raj dla podniebienia. Całość wykańczają migdały, które delikatnie chrupią podczas jedzenia ciasta.

Bananowa chmurka bez pieczenia to idealna opcja dla osób, które nie lubią piec, a mają ochotę na pyszne ciasto. Jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc śmiało możecie wybrać się na zakupy po składniki i przygotować ten smaczny deser już dziś. Na pewno nie pożałujecie.

Poniżej zaprezentuje Wam przepis na ciasto bananowa chmurka bez pieczenia. Kiedy się z nim zapoznacie, sami stwierdzicie, że jest on bardzo łatwy i warto go przygotować w swoim domu.

PRZEPIS NA BANANOWĄ CHMURKĘ BEZ PIECZENIA

Składniki

MASA

  • 250 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wody
  • 2 łyżki cukru pudru

GALARETKA

  • 5 dojrzałych bananów
  • 2 galaretki bananowe/cytrynowe

DODATKOWO

  • 120 g herbatników
  • płatki migdałów


Przygotowanie

  • Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Blachę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy na niej warstwę herbatników.
  • Banany obieramy ze skórki i przekrawamy na pół, wzdłuż dłuższego boku. Przecięte banany układamy na herbatnikach jeden obok drugiego. Uwaga, ilość bananów zależy od ich wielkości.
  • Na banany wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała.
  • Płatki migdałów podprażamy na patelni.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.
  • Gotową masę wykładamy na galaretkę. Na masę układamy prażone migdały.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.