Blok czekoladowy z mlekiem w proszku, orzechami i żurawiną

blok czekoladowy


Blok czekoladowy bez pieczenia z mlekiem w proszku, orzechami i żurawiną – klasyczny deser w nowoczesnym wydaniu

Szukacie pomysłu na szybki i efektowny deser bez pieczenia? Polecam pyszny blok czekoladowy z mlekiem w proszku, orzechami i żurawiną, przygotowany w klasycznej keksówce. To wyjątkowe połączenie białej czekolady, mleka w proszku, herbatników maślanych i bakalii zachwyci każdego łakomczucha. Taki domowy blok czekoladowy to idealny pomysł na słodki deserki, kiedy mamy ochotę na małe co nieco. Idealny na święta, przyjęcia lub jako słodka przekąska do kawy. 

Zaskoczcie bliskich domowym smakiem i przygotujcie tradycyjny blok czekoladowy w nowoczesnym wydaniu! Sprawdźcie przepis krok po kroku i zobaczcie, jak łatwo przygotować ten pyszny deser bez piekarnika. Wystarczy 15 minut i gotowy!

PRZEPIS NA BLOK CZEKOLADOWY Z MLEKIEM W PROSZKU Z BAKALIAMI

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki wody
  • 400 g mleka w proszku
  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki orzechów: nerkowca, włoskie, laskowe
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
  • jagody goi do dekoracji (opcjonalnie)


Wykonanie

  1. Do rondelka wlać wodę, dodać cukier oraz masło. Całość postawić na kuchenkę i podgrzewać, mieszając do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia.
  2. Do przestygniętej (niezimnej) mieszanki dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
  3. Wsypać również orzechy, żurawinę oraz pokruszone herbatniki, wymieszać.
  4. Całość przełożyć do keksówki, wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch udekorować nasionami goi.
  5. Blok wstawić do lodówki na całą noc.


blok czekoladowy z białą czekoladą
blok czekoladowy z białą czekoladą i mlekiem w proszku


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

5 / 5. Liczba głosów: 678

Dodaj komentarz

siedemnaście − dziewięć =