Zupa pieczarkowa z kuskusem perłowym

zupa pieczarkowa z kuskusem perłowym


Zupa pieczarkowa z kuskusem perłowym – niesamowicie kremowa, aromatyczna i sycąca


Jeśli szukacie pomysłu na szybki, pożywny i pełen smaku obiad, zupa pieczarkowa z kuskusem perłowym to strzał w dziesiątkę! To przepis, który łączy w sobie klasyczny smak zupy pieczarkowej z delikatnym akcentem kuskusu perłowego. Dzięki temu danie staje się bardziej sycące i idealnie sprawdzi się jako zupa na obiad lub lekka kolacja na ciepło.

Ta zupa z pieczarek ma kremową konsystencję, głęboki grzybowy aromat i subtelną nutę warzyw oraz ziół. Dodatek kuskusu perłowego nadaje jej wyjątkową strukturę i sprawia, że ta zupa to pełnowartościowy posiłek.

Zupa pieczarkowa z kuskusem perłowym świetnie smakuje zarówno świeżo po ugotowaniu, jak i następnego dnia, wtedy aromaty jeszcze bardziej się przegryzają. To także doskonała propozycja dla osób, które szukają pomysłu na wegetariański obiad bez mięsa, ale pełen smaku i wartości odżywczych.

Dlaczego warto przygotować zupę pieczarkową z kuskusem perłowym?

  • jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, gotowa w mniej niż 30 minut,
  • świetnie rozgrzewa, idealna na jesień i zimę,
  • pasuje zarówno na obiad rodzinny, jak i na ciepłą kolację z przyjaciółmi.


Składniki

  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 litry bulionu
  • pęczek pietruszki
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć cebulę i podsmażyć.
  2. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka i podsmażać razem z cebulą. 
  3. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do pieczarek i razem podsmażyć. 
  4. Całość zalać bulionem, dodać suszone grzyby i gotować około 30 minut, na małej mocy palnika. Podczas gotowania dodać natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Pod koniec wlać śmietankę kremówkę, wymieszaną z mąką, przemieszać i gotować jeszcze kilka minut.
  5. Kuskus perłowy ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. 
  6. Zupę podawać z kaszą kuskus, nakładając porcję kaszy na talerz i zalewając ją gorącą zupą. 


zupa pieczarkowa z kuskusem perłowym przepis
zupa z pieczarkami i kuskusem perłowym przepis
domowa zupa z pieczarkami i kuskusem perłowym przepis
zupa pieczarkowa




Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 458

Dodaj komentarz

12 + dziewiętnaście =