Chleb z gara to rewelacyjny wypiek, który musicie wypróbować. Moim zdaniem nie ma nic lepszego w domu od zapachu piekącego się chleba! Przywołuje on miłe wspomnienia z rodzinnego domu, w którym bardzo często piekło się domowy chleb.
Przepis na chleb z gara jest bardzo prosty a sam proces przygotowania chleba łatwy i przyjemny. Wystarczy przygotować ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę i piec. Proste prawda?
Jeśli macie ochotę na pyszny i szybki chleb, gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Chleb z gara jest naprawdę pyszny! Mięciutki w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły!
CHLEB Z GARA – PRZEPIS
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
- Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem oraz letnią wodą (około 125 ml). Odstawiamy na chwilkę, by drożdże zaczęły pracować (10-15 minut).
- Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże, olej, resztę wody i wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Z ciasta formujemy chleb i przekładamy do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowanego oliwą.
- Naczynie z chlebem przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy do 190 stopni. Od momentu osiągnięcia temperatury pieczemy 30 minut pod przykryciem i 40 minut bez przykrycia.
- Po upieczeniu chleb wyjmujemy z naczynia i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do przestygnięcia.