Szarlotka sypana

Szarlotka sypana


Szarlotka to bardzo smaczne ciasto, które chyba każdy z Was z pewnością miał okazję jeść. To jedno z najpopularniejszych ciast nie tylko w Polsce, ale na całym świecie.

Szarlotka to bardzo smaczne ciasto, które chyba każdy uwielbia. Jego smakiem możemy cieszyć się przez cały rok, ponieważ składa się ono z jabłek, które zawsze możemy kupić w każdym sklepie. Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Tym razem mam dla Was coś innego niż tradycyjną szarlotkę. W dzisiejszym wpisie zaprezentuję Wam przepis na szarlotkę sypaną.

Sekretem szarlotki sypanej, jest to, że nie składa się ona z mokrego ciasta. W jego składzie nie ma ani jajek, ani mleka. Do przygotowania szarlotki sypanej wcale nie potrzebujemy skomplikowanych składników. Robi się ją naprawdę łatwo. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na szarlotkę sypaną, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Ta szarlotka to prawdziwy raj dla podniebienia.

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ SYPANĄ



Składniki

CIASTO

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru

NADZIENIE

  • 2,5 kg jabłek 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

DODATKOWO

  • 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)

Wykonanie

  • Jabłka zetrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier oraz cynamon, całość dokładnie wymieszać.
  • Składniki na ciasto wymieszać, rozdzielić na trzy części.
  • Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie natłuścić.
  • Wsypać jedną część składników na ciasto. Rozłożyć 1/2 jabłek. Wsypać kolejną część składników na ciasto. Wyłożyć resztę jabłek. Wyspać  resztę sypkich składników. Ciasto pokryć wiórkami z masła. 
  • Piec 60 minut w temperaturze 180°C. 


sypana szarlotka
sypana szarlotka przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem + cztery =