Przepis na Ciasto Malinowa Chmurka



Malinowa chmurka to ciasto, które powinno raz na jakiś czas znaleźć się w każdym domu, szczególnie w sezonie malinowym. Kruche, delikatne z dodatkiem puszystej piany i galaretki, wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto malinowa chmurka z pewnością posmakuje każdemu z Was. Zimą możemy je wykonać z mrożonych malin.

Składniki:

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka malinowa

  • 2 galaretki malinowe
  • 400 g malin
  • 600 ml wrzątku

Kruche ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia


Krem

  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Beza

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Biszkopt

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, a po nim żółtka.
  • Masę ubijamy dosyć długo, aby była gęsta i puszysta. Następnie zmniejszając obroty miksera, dodajemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
  • Ciasto wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.

Galaretka

  • Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku, pozostawiamy do wystudzenia.
  • Następnie wsypujemy maliny, możemy rozdrobnić je widelcem, po czym pozostawiamy galaretkę do lekkiego stężenia.
  • Kiedy galaretka będzie w połowie stężała, wylewamy ją na wcześniej upieczonego biszkopta.


Kruche ciasto

  • Do miski przesypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło oraz żółtka i cukier.
  • Wszystkie składniki siekamy przy użyciu noża, po czym zagniatamy ciasto.
  • Formujemy z ciasta kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • Po upływie czasu wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni – grzanie góra dół przez 25 minut. Po wystygnięciu wykładamy na zastygniętą galaretkę.

Krem

  • Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno przy użyciu miksera.
  • Następnie dodajemy cukier i przestudzoną żelatynę, którą wcześniej rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku.
  • Masę śmietanową wykładamy na kruche ciasto.

Beza

  • Białka ubijamy na sztywno, między czasie stopniowo dodajemy cukier.
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy 60 minut w 140 stopniach.
  • Bezę wykładamy na samą górę naszego ciasta.


1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.