Ciasto a’la Knoppers to pomysł na pyszny deser obok którego nie da się przejść obojętnie. Pięknie prezentuje się na talerzu i jeszcze lepiej smakuje. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak i na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty.
Przepis na ciasto Knoppers jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i można je dostać nawet w małych sklepach. Co więcej ciasto a’la Knoppers nie wymaga pieczenia, więc przygotujesz je ekspresowo. Jeśli uwielbiacie ciasta bez pieczenia, polecam zrobić nasze ciasto przypominające wafelki Knoppers. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni!
CIASTO A”LA KNOPPERS PRZEPIS
Składniki
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 300 g nutelli
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix
- 100 g gorzkiej czekolady
- 48 herbatników maślanych
Wykonanie
- Śmietankę kremówkę (600 ml) przelewamy do misy miksera, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Całość ubijamy na puszystą masę. Co do śmietanki, pozostałe 60 ml będziemy wykorzystywać do polewy. Gotową masę dzielimy na dwie części.
- Orzeszki ziemne drobno siekamy, płatki kukurydziane kruszmy. Do jednej części masy dodajemy nutellę, 2/3 orzeszków oraz płatki kukurydziane. Mieszamy do połączenia składników.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem. Na spodzie układamy warstwę herbatników, a na niej rozprowadzamy masę z nutellą i orzeszkami. Na wierzch układamy warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzamy masę śmietankową, a na niej układamy kolejną warstwę herbatników.
- Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na ciasto, wierzch dekorujemy orzeszkami.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ja bym tylko bardzo chciała się w sumie dowiedzieć, co to znaczy ta “śmietanka-fix” , bo naprawdę pierwszy raz słyszę coś takiego 🙈
Śmietan-fix to stabilizator bitej śmietany. Dzięki niemu bita śmietana długo zachowuje dekoracyjne kształty i nie zmienia konsystencji.