Raffaello z musem malinowym

Raffaello z musem malinowym

Ciasto Raffaello z musem malinowym to bardzo smaczny wypiek, który musicie wypróbować. Ciasto pojawiło się w naszym domu po raz pierwszy i na pewno nie ostatni, ponieważ jest przepyszne.



Przepis powstał sam od siebie. Miałam ochotę na połączenie musu malinowego z masą z dodatkiem białej czekolady. Ciasto swoim wyglądem nieco przypomina malinową chmurkę. Jednak masa wzbogacona jest o białą czekoladę, maliny zaserwowane w postaci musu a bazą ciasta jest puszysty biszkopt. Dodatkowo wierzch ciasta udekorowany jest pralinkami Raffaello, stąd też nazwa ciasta.

Ciasto Raffaello z musem malinowym to idealny wypiek na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się na święta, sylwestra, domowe imprezy, urodziny czy imieniny. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a dla ułatwienia przygotowałam dla was filmik, w którym zobaczycie, jak ja je przygotowywałam. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO RAFFAELLO Z MUSEM MALINOWYM

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 1 śmietan fix

MUS MALINOWY

  • 300 g malin
  • 1 galaretka malinowa 
  • 250 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • pralinki Raffaello


Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielany od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier.
  • Zmniejszamy obroty miksera, powoli dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 
  • Gotową masę wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. 
  • Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.
  • Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.

MUS MALINOWY

  • Galaretkę malinową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Maliny blendujemy na mus. Mogą to być świeże lub mrożone maliny. Te mrożone, należy wcześniej rozmrozić. 
  • Do musu malinowego dodajemy płynną galaretkę, mieszamy rózgą kuchenną. Całość odstawiamy do lekkiego stężenia. 
  • Tężejący mus wykładamy na jeden płat biszkopta. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

MASA 

  • Białą czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Cukier puder mieszamy z śmietan-fix, dodajemy do ubijającej się śmietanki.
  • Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy stopniowo serek mascarpone. Mieszamy do połączenia składników. 
  • Do masy wsypujemy startą na tarce czekoladę, całość mieszamy za pomocą łyżki. 
  • 2/3 przygotowanej masy wykładamy na warstwę musu malinowego. Całość przykrywamy drugim płatem biszkopta. Na biszkopcie rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy pralinkami raffaello, przeciętymi na połówki. 


Raffaello z musem malinowym przepis
Ciasto Raffaello z musem malinowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 68

6 komentarze

  1. Ciasto jest bardzo smaczne ! Mus zastąpiłam galaretka malinowa i tez jest Ok , polecam wypróbować

Dodaj komentarz

3 × 5 =