Ciasto Raffaello z musem malinowym to bardzo smaczny wypiek, który musicie wypróbować. Ciasto pojawiło się w naszym domu po raz pierwszy i na pewno nie ostatni, ponieważ jest przepyszne.
Przepis powstał sam od siebie. Miałam ochotę na połączenie musu malinowego z masą z dodatkiem białej czekolady. Ciasto swoim wyglądem nieco przypomina malinową chmurkę. Jednak masa wzbogacona jest o białą czekoladę, maliny zaserwowane w postaci musu a bazą ciasta jest puszysty biszkopt. Dodatkowo wierzch ciasta udekorowany jest pralinkami Raffaello, stąd też nazwa ciasta.
Ciasto Raffaello z musem malinowym to idealny wypiek na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się na święta, sylwestra, domowe imprezy, urodziny czy imieniny. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a dla ułatwienia przygotowałam dla was filmik, w którym zobaczycie, jak ja je przygotowywałam. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO RAFFAELLO Z MUSEM MALINOWYM
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 1 śmietan fix
MUS MALINOWY
- 300 g malin
- 1 galaretka malinowa
- 250 ml gorącej wody
DODATKOWO
- pralinki Raffaello
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka oddzielany od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier.
- Zmniejszamy obroty miksera, powoli dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Gotową masę wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
MUS MALINOWY
- Galaretkę malinową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Maliny blendujemy na mus. Mogą to być świeże lub mrożone maliny. Te mrożone, należy wcześniej rozmrozić.
- Do musu malinowego dodajemy płynną galaretkę, mieszamy rózgą kuchenną. Całość odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Tężejący mus wykładamy na jeden płat biszkopta. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
MASA
- Białą czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Cukier puder mieszamy z śmietan-fix, dodajemy do ubijającej się śmietanki.
- Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy stopniowo serek mascarpone. Mieszamy do połączenia składników.
- Do masy wsypujemy startą na tarce czekoladę, całość mieszamy za pomocą łyżki.
- 2/3 przygotowanej masy wykładamy na warstwę musu malinowego. Całość przykrywamy drugim płatem biszkopta. Na biszkopcie rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy pralinkami raffaello, przeciętymi na połówki.
Ciasto pyszne, polecam.Dziękuję za przepis.
Ciasto jest bardzo smaczne ! Mus zastąpiłam galaretka malinowa i tez jest Ok , polecam wypróbować
Jaki ma Pani rozmiar blaszki?
Tak jak w opisie 24×24 cm 🙂
A czy mogą być truskawki zamiast malin?
Myślę, że tak 🙂