Ciasto bez nazwy to tajemniczy deser, którego musicie skosztować. Z pewnością zachwyci podniebienia każdego miłośnika słodkości i nie tylko.
Ciasto bez nazwy, które przygotowałam tym razem nosi nazwę – bez nazwy 😀 Jest to moja inwencja twórcza, szukając pomysłu na nazwę dla tego smakołyku, nic nie przychodziło mi do głowy. Zapisałam je pod tytułem ciasto bez nazwy i tak właśnie zostało.
Przepis na ciasto bez nazwy jest bardzo prosty, a samo ciasto rewelacyjne w smaku. Dodatkowo zaliczane jest do kategorii ciasta bez pieczenia, dlatego nie musicie obawiać się, że coś Wam nie wyjdzie, czy biszkopt odpowiednio nie wyrośnie. Do przygotowania ciasta potrzebujemy herbatników, śmietanki kremówki, serka mascarpone i czekolady. Masa podzielona jest na 4 części, do których stopniowo dodajemy płynną czekoladę, w każdej porcji zwiększając jej ilość.
Poniżej opisałam Wam w kilku krokach etapy przygotowania ciasta bez nazwy. Nagrałam także filmik wideo, by dokładnie pokazać Wam każdy etap przygotowania. Mam nadzieje, że wszystko jest zrozumiałe i życzę Wam miłego „pieczenia” 🙂
PRZEPIS NA CIASTO BEZ NAZWY
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g gorzkiej czekolady
- ok. 450 g herbatników
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy mascarpone, łyżka po łyżce.
- Czekoladę mleczną umieszczamy w garnuszku. Dodajemy wodę. Umieszczamy na małym gazie i rozpuszczamy, tworząc jednolity krem.
- Masę i dżem porzeczkowy dzielimy na 4 części.
- Blaszkę 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników.
- Herbatniki smarujemy 1/4 dżemu porzeczkowego, następnie wykładamy 1/4 przygotowanej masy.
- Na masę układamy kolejną warstwę herbatników. Smarujemy je kolejną warstwą dżemu. Do kolejnej porcji masy dodajemy 1 łyżkę rozpuszczonej czekolady. Całość mieszamy do połączenia składników, a następnie wykładamy na dżem.
- Na masie układamy trzecią warstwę herbatników, smarujemy dżemem. Do kolejnej porcji masy dodajemy 2 łyżki rozpuszczonej czekolady, mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na dżem porzeczkowy.
- Układamy ostatnią warstwę herbatników, które również smarujemy dżemem. Do ostatniej porcji masy dodajemy pozostałą w rondelku czekoladę, całość mieszamy i wykładamy na ciasto.
- Gorzką czekoladę ścieramy na tarce. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała a herbatniki odpowiednio zmiękły.