Ciasto biały Lion to kolejny smakołyk zaliczany do grupy ciast bez pieczenia. Połączenie masy kajmakowej z puszystą masą śmietanową i kawałkami orzechów z dodatkiem czekolady to prawdziwy raj dla podniebienia.
Ciasto biały Lion jest błyskawiczne w przygotowaniu a dodatkowo bardzo proste. Wystarczy kilka składników, by przygotować ten smakowity deser bez pieczenia.
Do przygotowania ciasta biały Lion nie potrzeba żadnych umiejętności cukierniczych. Każdy z Was może przygotować ten deser, mając pewność, że wyjdzie naprawdę smaczny. Po pierwszym kęsie będziecie prosić o drugi kawałek, ponieważ ciasto Lion to prawdziwy raj dla podniebienia.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszne ciasto biały Lion bez pieczenia.
PRZEPIS NA CIASTO BIAŁY LION
Składniki
- 500 g masy kajmakowej
- 90 g ryżu preparowanego
- 500 g mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wody
- tabliczka mlecznej czekolady
- orzechy
- ok. 20 herbatników kakaowych
Przygotowanie
- Ryż preparowany wymieszać w misce z masą kajmakową. Masę można delikatne podgrzać, aby była bardziej płynna, co ułatwi mieszanie.
- Blaszkę 24×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników.
- Na herbatnikach ułożyć ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową.
- Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.
- Gotową masę wykładamy na warstwę ryżu preparowanego.
- Czekoladę wraz z orzechami posiekać na mniejsze kawałki.
- Wierzch ciasta posypujemy czekolada wymieszaną z orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Pięknie to ciasto wygląda,lecz nie podany jest rodzaj orzechów
Użyłam orzechów włoskich 🙂
Bardzo dobre ciasto,szybko i łatwe do zrobienia.Nie miałam orzechów,tylko potarlam gorzką czekoladą i też było super.Najlepiej zrobić dzień wcześniej.