Ciasto Biały Lion



Ciasto biały Lion to kolejny smakołyk zaliczany do grupy ciast bez pieczenia. Połączenie masy kajmakowej z puszystą masą śmietanową i kawałkami orzechów z dodatkiem czekolady to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto biały Lion jest błyskawiczne w przygotowaniu a dodatkowo bardzo proste. Wystarczy kilka składników, by przygotować ten smakowity deser bez pieczenia.

Do przygotowania ciasta biały Lion nie potrzeba żadnych umiejętności cukierniczych. Każdy z Was może przygotować ten deser, mając pewność, że wyjdzie naprawdę smaczny. Po pierwszym kęsie będziecie prosić o drugi kawałek, ponieważ ciasto Lion to prawdziwy raj dla podniebienia.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszne ciasto biały Lion bez pieczenia.

PRZEPIS NA CIASTO BIAŁY LION

Składniki

  • 500 g masy kajmakowej
  • 90 g ryżu preparowanego
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wody
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • orzechy
  • ok. 20 herbatników kakaowych


Przygotowanie

  • Ryż preparowany wymieszać w misce z masą kajmakową. Masę można delikatne podgrzać, aby była bardziej płynna, co ułatwi mieszanie.
  • Blaszkę 24×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach ułożyć ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową.
  • Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.
  • Gotową masę wykładamy na warstwę ryżu preparowanego.
  • Czekoladę wraz z orzechami posiekać na mniejsze kawałki.
  • Wierzch ciasta posypujemy czekolada wymieszaną z orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *