Zapiekanka Ziemniaczana z Kiełbasą



Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealny pomysł na smaczny obiad, dla całej rodziny. Moim zdaniem jest to najlepszy i najłatwiejszy przepis na zapiekankę ziemniaczaną.

Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kiełbasy, pieczarek i sera jest bardzo smaczna, w naszym domu wszyscy ją uwielbiamy. Składa się ona z kilku prostych składników, dzięki czemu jest taka smaczna. Czasem wystarczy połączyć ze sobą najprostsze składniki, by uzyskać wyrazisty i ciekawy smak.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealny pomysł na syty i smaczny obiad, który można przygotować na dwa dni. Zapiekanka drugiego dnia jest równie smaczna, jak pierwszego. Ogromną zaletą zapiekanki jest to, że wstawiając ją do piekarnika, mamy czas dla siebie. Podczas pieczenia w kuchni unosi się cudowny zapach, który przyciąga wszystkich domowników do kuchni. Czasem nie mogę odgonić się od pytań, czy długo jeszcze do obiadu?

Zapiekanka nie tylko świetnie pachnie, ale także smakuje rewelacyjnie, szczególnie z dodatkiem ketchupu. Jeśli lubicie domowe zapiekanki obiadowe, koniecznie spróbujcie mojego przepisu na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Na pewno zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ ZIEMNIACZANĄ Z KIEŁBASĄ

Składniki

1 kg ziemniaków
500 g kiełbasy (u mnie z kurczaka)
2 cebule
200 g sera żółtego
100 g śmietany 18%
2 jajka
400 g pieczarek



Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 – 1 cm. Zalać wodą, dodać łyżkę soli. Ziemniaki doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Następnie odlać wodę i pozostawić do wystygnięcia.
  • Pieczarki umyć i pokroić w kosteczkę, poddusić na łyżce masła.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce. Połowę sera wymieszać z jajkami i śmietaną. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne spryskać olejem w sprayu. Ułożyć na nim połowę ziemniaków.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, ułożyć na ziemniakach. Na cebulę wyłożyć uduszone pieczarki.
  • Na pieczarkach rozprowadzić sos serowo-śmietanowy.
  • Na sos wyłożyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę.
  • Na kiełbasę ułożyć kolejną warstwę ziemniaków.
  • Ziemniaki posypać startym serem żółtym.
  • Naczynie z zapiekanką wystawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 40 minut, grzanie góra dół.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.2 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

15 − 4 =