Filet z kurczaka zapiekany w cieście na pizzę

Filet z kurczaka zapiekany w cieście na pizzę

Filet z kurczaka to rodzaj mięsa drobiowego, które większość z nas najczęściej wybiera do przygotowania różnego rodzaju dań obiadowych i przekąsek. Najczęściej serwujemy je w postaci panierowanych kotletów, które większość z nas uwielbia. Niestety zbyt często przygotowane dania po prostu nam się przejadają. Warto czas od czasu urozmaicić swoje codzienne menu, przygotowując coś innego.



Przepisów na dania z kurczaka jest naprawdę mnóstwo. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych pomysłów, które polecam Wam wypróbować. Zerknijcie tutaj: DANIA Z KURCZAKA.

W tym wpisie przygotowałam dla Was coś nowego, a jest to filet z kurczaka zapiekany w cieście na pizzę. Takie gotowe ciasto możecie zakupić w każdym markecie, znajdziecie je w chłodniach, obok ciasta francuskiego. Sam przepis na kurczaka zapiekanego w cieście na pizzę jest bardzo prosty. Do jego przygotowania potrzebujemy kurczaka, ciasta na pizze, kilku pieczarek, cebuli i sera żółtego. Takiego kurczaka możecie serwować z warzywami lub z tradycyjnymi ziemniakami i surówką. Świetnie sprawdzi się także jako ciepła przekąska podana z ketchupem i sosem czosnkowym.

Poniżej pokażę Wam jak w kilku krokach przygotować tego pysznego kurczaka w cieście na pizzę. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie także instrukcję wideo, gdzie zobaczycie jak krok po kroku przygotowałam to danie.

FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY W CIEŚCIE NA PIZZĘ – PRZEPIS

Składniki na 2 porcje

  • 2 filety z kurczaka
  • gotowe ciasto na pizzę
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • 1 żółtko
  • sezam
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka


Wykonanie

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy ją na odrobinie masła. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki odparują wodę i zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. W każdym filecie wycinamy sakiewkę. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka z obu stron. W sakiewkę wkładamy podsmażone z cebulką pieczarki oraz odrobinę startego na tarce sera żółtego.
  • Ciasto na pizze dzielimy na dwie części. Następnie nacinamy po obu stronach równoległe paseczki, pozostawiając nieprzecięty środek ciasta. Jak to wykonać zobaczycie na filmiku, który znajduje się na końcu wpisu. Kolejno na cieście kładziemy filet z kurczaka i posypujemy go serem żółtym, po czym zawijamy go, nakładając na kurczaka kolejno paseczki ciasta.
  • Ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Całość przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut.


Kurczak zapiekany w cieście na pizzę
Kurczak zapiekany w cieście na pizzę przepis
Kurczak zapiekany w cieście na pizzę przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

trzy + 20 =