Łazanki z młodą kapustą i serem

Młoda kapusta smakuje o wiele lepiej niż ta w zimie. Gotuje się dużo szybciej, dlatego też dania z jej dodatkiem są bardzo szybkie. Młoda kapusta jest dodatkowo bardzo delikatna, soczysta i słodkawa. Przygotowane z jej dodatkiem łazanki nie wymagają dużej ilości przypraw, wystarczy jedynie pieprz i sól.



Łazanki z młodą kapustą i serem to danie, które w sezonie kapuścianym pojawia się w naszym domu bardzo często. Każdy je uwielbia, a ja bardzo lubię je przygotowywać, gdyż robi się je bardzo szybko. Dodatek białego sera, bogatego w białko, sprawia, że łazanki są bardzo sycące i smaczne.

Dodatkowo polecam Wam wypróbowanie innych przepisów z dodatkiem młodej kapusty, które również na pewno Wam posmakują:

PRZEPIS NA ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I SEREM


Liczba porcji: 2+ | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 160 g makaronu łazanki
  • 1 łyżka masła
  • 160 g kiełbasy wiejskiej
  • 500 ml wody
  • 250 g białego sera
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Młodą kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i przekrawamy na ćwiartki. Drobno siekamy nożem lub za pomocą mandoliny. Tak posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy pod przykryciem, przez około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia, a następnie odciskamy z nadmiaru wody.
  • Na patelnię przekładamy masło i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dusimy do zarumienienia. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i przekładamy do cebuli, podsmażamy.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy na patelnię z cebulą i kiełbasą. Podsmażamy przez 5 minut i dodajemy odciśniętą z wody kapustę.
  • W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy na patelnię. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zdejmujemy z palnika i dodajemy biały ser. Całość mieszamy, tak by ser oblepił pozostałe składniki.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

4 × 3 =