Ciasto cyganka
Ciasto cyganka to kolejny smaczny deser, zaliczany do grupy ciasta bez pieczenia. Na pewno zdążyliście zauważyć, że bardzo lubię takie desery, ponieważ są bardzo smaczne a dodatkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo do ich przygotowania nie musimy używać piekarnika, przez co nie zużywamy prądu, oraz nie nagrzewamy kuchni, co jest dużą zaletą, szczególnie w okresie letnim.
Ciasto cyganka składa się z dwóch mas, czekoladowej, na bazie budyniu czekoladowego, oraz śmietanowej na bazie śmietanki kremówki. Dodatek do nich stanowi dżem porzeczkowy, a całość przełożona jest kakaowymi herbatnikami. Wszystkie te warstwy połączone ze sobą smakują naprawdę świetnie.
Przepis na ciasto cyganka bez pieczenia jest bardzo łatwy, a samo ciasto naprawdę proste w przygotowaniu. Jestem pewna, że każdy z Was, nawet będąc laikiem w kuchni, poradzi sobie z tym przepisem.
PRZEPIS NA CIASTO CYGANKA
Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszne ciasto cyganka. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Zapraszam!
Składniki
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wrzątku
MASA CZEKOLADOWA
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 850 ml mleka
- 120 ml wrzątku
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru
DODATKOWO
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 300 g herbatników kakaowych
- kakao
Wykonanie
- Masa budyniowa: Proszek budyniowy rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałe mleko z dodatkiem cukru wlewamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę budyniu z mlekiem i mieszamy do uzyskania gęstego budyniu.
- Do ciepłego budyniu wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 120 ml gorącej wody. Całość mieszamy i odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy folią spożywczą. Spód wykładamy warstwą herbatników, a na nich rozprowadzamy masę budyniową. Na masę układamy kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozsmarowujemy dżem porzeczkowy, a na dżem układamy następną warstwę herbatników.
- Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy przestygniętą żelatynę. Gotową masę rozprowadzamy na herbatnikach. Wierzch ciasta posypujemy kakaem.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.