Ciasto Dakłas

Ciasto Dakłas

Dakłas to jedno z tych ciast, które koniecznie trzeba spróbować. Mocno kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem śmietankowym z dużą ilością orzechów włoskich, masy krówkowej i daktyli. Dopełnieniem całości jest chrupiąca orzechowa beza, która nadaje ciastu kruchości i lekkości. Smaki w tym cieście idealnie ze sobą współgrają i tworzą rewelacyjny efekt końcowy.



Ciasto Dakłas to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Doskonale sprawdzi się na święta lub imprezę. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu czy pracochłonne. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem i gwarantuję, że każdemu się uda.

CIASTO DAKŁAS PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Beza

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli

Masa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 ml serka mascarpone
  • 150 g masy krówkowej
  • 100 g posiekanych daktyli
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 śmietan-fix


Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka odzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec przez 25 minut, funkcja grzania góra-dół. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.

BEZA

  • Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już szklista dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Na koniec dodać posiekany orzechy włoskie i całość przemieszać szpatułką.
  • Masę bezową przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C, funkcja grzania góra-dół. Suszyć przez 30 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 100 st C. i suszyć kolejne 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić bezę w zamkniętym piekarniku.

MASA

  • W misce umieścić śmietankę i ser mascarpone. Ubić na gęsty krem. Następnie dodać masę krówkową, posiekane orzechy i daktyle. Całość delikatnie wymieszać do połączenia. Na koniec dodać śmietan-fix i ponownie przemieszać.

SKŁADANIE CIASTA

  • Na przestygnięty biszkopt wyłożyć masę, wyrównać i przykryć ją bezą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.


ciasto dakłas przepis
pyszne ciasto dakłas


Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto o nazwie Dakłas.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.