Tort bezowy

tort bezowy

Przepis na lekki i słodki tort bezowy składający się z dwóch blatów bezowych przełożonych dżemem malinowym, bitą śmietaną i owocami. Niezwykle pyszny i delikatny, idealny na każdą okazję.



Tort bezowy z kremem śmietankowym i owocami jest wspaniałą propozycją na efektowny deser, który przygotowuje się naprawdę łatwo. Pięknie wygląda i zapewnia niezapomniane doznania smakowe, a to wszystko dzięki chrupiącej bezie, delikatnemu kremowi i orzeźwiającym owocom. Doskonale sprawdzi się na święta, spotkania rodzinne i wszystkie inne, wyjątkowe okazje. Zapraszam na przepis!

TORT BEZOWY PRZEPIS

Składniki

Blaty bezowe

  • 6 białek (temperatura pokojowa)
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatki

  • kilka malin
  • 3-4 łyżki dżemu malinowego
  • garść prażonych płatków migdałów
  • kilka kostek białej czekolady
  • listki mięty


Przygotowanie

Blaty bezowe:

  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim 2 okręgi o średnicy ok. 20 cm.
  • Białka oddzielamy od żółtek i wlewamy je do suchej miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Robimy to stopniowo, by dokładnie rozpuścił się w masie.
  • Gdy masa będzie już ubita, a cukier rozpuszczony, dodajemy sok z cytryny i na małych obrotach mieszamy do połączenia.
  • Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i również na małych obrotach mieszamy tylko do połączenia.
  • Masę bezową dzielimy na 2 części i rozprowadzamy na wcześniej narysowanych na papierze do pieczenia okręgach.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120 stopni z termoobiegiem. Wstawiamy blaszkę z blatami bezowymi i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 100 stopni z termoobiegiem.
  • Blaty pieczemy przez 120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy blaty bezowe w piekarniku do ostygnięcia.

Krem:

  • Do miski wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy na wysokich obrotach aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy śmietan-fix i mieszamy na małych obrotach tylko do połączenia.

Składanie tortu bezowego:

  • Jeden płat bezowy smarujemy dżemem malinowym. Następnie nakładamy 2/3 kremu śmietankowego i całość przykrywamy drugim blatem.
  • Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy i dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi, malinami, czekoladą oraz listkami mięty.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia kremu.


beza przepis
beza z kremem i owocami
idealna beza


Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym pokazuję jak krok po kroku zrobić tort bezowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.