Ciasto krówka to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Puszysty biszkopt z dodatkiem budyniu toffi w połączeniu z masą śmietanową i polewą krówkową to prawdziwy raj dla podniebienia.
Ciasto krówkowe idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek dla gości, a także małe co nieco do kawy. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Ciasto świetnie prezentuje się na stole i bardzo łatwo się kroi. Naszym gościom bardzo smakowało, mam nadzieję, że i Waszym posmakuje.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto krówka, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
PRZEPIS NA CIASTO KRÓWKOWE
Składniki
BISZKOPT
- 3/4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1/2 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń o smaku toffi bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
MASA
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 1/2 puszki masy krówkowej
- garść orzechów
Przygotowanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka.
- Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.
- Powstałą masę, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24x24cm).
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 35 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu i ostygnięciu przekrawamy wzdłuż na dwie połówki.
- Masa: Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzona śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy płynną żelatynę.
- Na biszkopt wykładamy przygotowaną masę i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Bardzo smakowite ciasto!
Kupiłam budyń na 3/4 litra mleka, wrzucić cały czy chodzi o jakiś mniejszy?
Do przepisu użyłam tradycyjnego budyniu na 500 ml mleka. Można dać 2/3 takiego większego budyniu.
Witam w jakiej blaszce przygotować ciasto? Chodzi o wymiary
Informacja odnośnie blaszki znajduje się w opisie 🙂 (24x24cm)
Rewelacja, próbowałam dużo przepisów ale ten naprawdę super, smak wręcz jak z cukierni. Bardzo pyszne 🙂
Użyć budyniu duzego czy małego?
Małego 🙂
Budyń bez cukru, ilość mleka jest podana w przepisie 🙂
Pycha! Wyszło jak na zdjęciu 🙂
Jaką pojemność ma szklanka? 250ml?
Tak 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź
Witam.A na blaszkę 23*38 z jakiej proporcji zrobić masę śmietanową?i ile dać na wierzch masy krówkowej?a jakie orzechy są najlepsze na ciasto?włoskie czy arachidowe ziemne np solone czy bez soli?
W przypadku tradycyjnej blaszki proszę zwiększyć proporcje składników o 1/3 🙂
Witam.Poproszę o podpowiedź odnośnie biszkoptu toffi.Bo mam swój sprawdzony przepis na biszkopt kakaowy i chciałam z mojego przepisu zrobić biszkopt toffi.Prosze o podpowiedż i ile dać kakao i budyniu toffi.Podaję przepis: 8 jajek,1.5 szkl cukru,1.5 szkl mąki pszennej,1/4 szkl wody,2 łyzeczki proszku i 2 łyzki kakao Proszę o odpowiedź
Bardzo pyszne ciasto i łatwy przepis. Robiliśmy z synem już 2 x i za każdym razem wychodzi idealnie.
Próbowałam innych przepisów i w porównaniu do di tej wersji wypadały blado. Dziękuję i pozdrawiam 🤗