Gołąbki Leniwe w Sosie Grzybowym



Gołąbki leniwe to idealna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków zawijanych. Bardzo lubię serwować gołąbki na obiad, jednak jak sami wiecie, jest to dosyć pracochłonne danie. Zazwyczaj, kiedy już się zabiorę za robienie tradycyjnych gołąbków, robię ich więcej by mieć obiad na kilka dni.

Idealną alternatywą dla zawijanych gołąbków są gołąbki leniwe, czyli takie bez zawijania. Oszukane gołąbki, bo tak też się je nazywa, są o wiele szybsze w przygotowaniu, dzięki czemu nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni. W tym przypadku nie musimy gotować kapusty, ponieważ wystarczy ją poszatkować i zasolić.

Moje gołąbki leniwe składają się z mięsa mielonego, kawałków poszatkowanej kapusty, ryżu i pieczarek. Z takich składników formujemy kuleczki, które zapiekamy w sosie grzybowym. Brzmi ciekawie prawda? A smakuje jeszcze lepiej!

Gołąbki bez zawijania bardzo często goszczą w moim domu, nawet częściej niż tradycyjne gołąbki. Chociażby ze względu na dużo szybszy czas ich przygotowania, a są one równie smakowite.

Przepisów na gołąbki leniwe jest mnóstwo. Jedni gotują wcześniej kapustę, inni tylko zasalają. Jedni gotują ryż, inni dają surowy. Jedni obsmażają je przed zapieczeniem, inni nie. Wersji jest naprawdę sporo, jestem pewna, że wszystkie równie smaczne. Jeśli jednak macie ochotę na skosztowanie mojej wersji gołąbków bez zawijania, zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem.

PRZEPIS NA GOŁĄBKI LENIWE

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na gołąbki leniwe w mojej wersji. Moim domownikom bardzo smakują, mam nadzieję, że i Wy będziecie zadowoleni z ich smaku.



Składniki

GOŁĄBKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g młodej kapusty
  • 150 g białego ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

SOS

  • 100 g grzybów suszonych
  • 1 mała cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Kapustę obieramy z wierzchniej warstwy liści, ścieramy na szatkownicy lub drobno kroimy przy użyciu noża. Posiekaną kapustę przełożyć do miski, zasypać łyżeczką soli, i zagnieść rękami, dzięki czemu szybciej puści wodę i zmięknie. Odstawić na 20 minut. Po upływie czasu odcisnąć z wody.
  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić w rondelku na łyżce masła. Następnie dorzucić do niej pokrojone w kostkę pieczarki, doprawić solą i dusić do momentu aż zmniejszą swoją objętość.
  • Mięso przełożyć do miski, dodać kapustę, pieczarki oraz ryż. Wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Całość dokładnie wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Formować kuleczki o dowolnej wielkości.
  • Przygotowane klopsiki ułożyć w naczyniu żarooodpornym.
  • Sos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie masła.
  • Następnie dodać garść suszonych grzybów. Można je zastąpić pieczarkami. Lekko posolić, dusić kilka minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Śmietankę 30% i śmietanę 18 wymieszać, lekko posolić. Do mieszaniny śmietan dodać łyżkę grzybów z cebulką, lekko posolić, wymieszać. Całość wlać na patelnię, wymieszać i zdjąć z palnika.
  • Klopsiki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40-50 minut.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *