Ciasto Podwójnie Brzoskwiniowe



Ciasto podwójnie brzoskwiniowe to idealny deser dla miłośników brzoskwiń. Zawiera ono podwójną warstwę brzoskwiń, w postaci musu oraz galaretki z kawałkami tego owocu.

Ciasto z brzoskwiniami, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie nie wymaga pieczenia. Przygotowane jest na spodzie z herbatników. Jest ono nieco pracochłonne w przygotowaniu, ponieważ musimy poczekać aż jedna z warstw zastygnie, by móc nałożyć kolejną. W między czasie możemy odpocząć lub napić się kawy 🙂

Ciasto podwójnie brzoskwiniowe to bardzo lekki i puszysty deser, idealny do kawy. Możnaby go także nazwać sernikiem na zimno, ponieważ masa składa się głównie z sera z wiaderka.

Puszysta masa na spodzie herbatnikowim połączona z podwójną warstwą brzoskwiń smakuje naprawdę świetnie. Deser jest lekki i orzeźwiający.

PRZEPIS NA CIASTO PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWE



Składniki

MASA

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 ml wrzątku
  • 3 łyżki żelatyny
  • 160 g cukru pudru
  • 250 g śmietany 18%

MUS BRZOSKWINIOWY

  • duża puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI

  • duża puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

DODATKOWO

  • 20 herbatników maślanych


Wykonanie

  • Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Masę serową, serek mascarpone, śmietanę oraz cukier przerzucamy do jednej miski. Całość miksujemy na gładką masę.  Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę.
  • Formę o wymiarach 24×36 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników. 
  • Na herbatniki rozprowadzamy masę serową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. 
  • Brzoskwinie z jednej puszki odsączamy z zalewy i blendujemy na mus. W 400 ml wody rozrabiamy dwie galaretki, następnie dodajemy je do musu brzoskwiniowego. Całość odstawiamy w zimne miejsce, do lekkiego stężenia. Kiedy mus zacznie tężeć rozprowadzamy go na masie serowej.
  • Brzoskwinie z drugiej puszki kroimy w kostkę. Zagotowujemy 250 ml wody, wsypujemy do niej dwie galaretki brzoskwiniowe. Odstawiamy by lekko ostygły. Do rozpuszczonych galaretek wsypujemy pokrojone brzoskwinie, całość mieszamy do połączenia składników. 
  • Lekko tężejącą galaretkę z kawałkami brzoskwiń rozprowadzamy na stężałej warstwie musu brzoskwiniowego. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *