Ciasto Krówka



Ciasto krówka to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Puszysty biszkopt z dodatkiem miodu w połączeniu z masą budyniową i polewą krówkową to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto krówkowe idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek dla gości, a także małe co nieco do kawy. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Ciasto świetnie prezentuje się na stole i bardzo łatwo się kroi. Naszym gościom bardzo smakowało, mam nadzieję, że i Waszym posmakuje.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto krówka, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

PRZEPIS NA CIASTO KRÓWKOWE

Składniki

BISZKOPT

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub zwykłego)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika


MASA

  • 700 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • masa krówkowa
  • migdały

Przygotowanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka i płynny miód.
  • Kolejno dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika, delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Powstałą masę, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (20x25cm).
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 35 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu przekrawamy wzdłuż na dwie połówki.


  • Masa: Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy mieszamy z 1/2 mleka. Pozostałe mleko wlewamy do garnka , dodajemy cukier, doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając.
  • Kiedy mleko się zagotuje dodajemy mieszankę mąki i budyniu, mieszamy do powstania gęstej masy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Margarynę ucieramy z dodatkiem cukru wanilinowego. W między czasie dodajemy po łyżce przestygniętego kremu budyniowego.
  • Oba płaty ciasta nasączamy herbatą. Na pierwszy z nich rozkładamy masę i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkowa i posypujemy migdałami.


6 komentarzy

  1. Rewelacja, próbowałam dużo przepisów ale ten naprawdę super, smak wręcz jak z cukierni. Bardzo pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *