Ciasto Krówka



Ciasto krówka to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Puszysty biszkopt z dodatkiem budyniu toffi w połączeniu z masą śmietanową i polewą krówkową to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto krówkowe idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek dla gości, a także małe co nieco do kawy. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Ciasto świetnie prezentuje się na stole i bardzo łatwo się kroi. Naszym gościom bardzo smakowało, mam nadzieję, że i Waszym posmakuje.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto krówka, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

PRZEPIS NA CIASTO KRÓWKOWE

Składniki

BISZKOPT

  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń o smaku toffi bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli


MASA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • garść orzechów

Przygotowanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka.
  • Kolejno dodajemy mąk wymieszaną z proszkiem budyniowym, proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Powstałą masę, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24x24cm).
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 35 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu przekrawamy wzdłuż na dwie połówki.
  • Masa: Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzona śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy płynną żelatynę.
  • Na biszkopt wykładamy przygotowaną masę i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.




10 komentarzy

      • Do przepisu użyłam tradycyjnego budyniu na 500 ml mleka. Można dać 2/3 takiego większego budyniu.

  1. Rewelacja, próbowałam dużo przepisów ale ten naprawdę super, smak wręcz jak z cukierni. Bardzo pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *