Ciasto Krówka



Ciasto krówka to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Puszysty biszkopt z dodatkiem budyniu toffi w połączeniu z masą śmietanową i polewą krówkową to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto krówkowe idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek dla gości, a także małe co nieco do kawy. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Ciasto świetnie prezentuje się na stole i bardzo łatwo się kroi. Naszym gościom bardzo smakowało, mam nadzieję, że i Waszym posmakuje.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto krówka, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

PRZEPIS NA CIASTO KRÓWKOWE

Składniki

BISZKOPT

  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń o smaku toffi bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli


MASA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • garść orzechów

Przygotowanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka.
  • Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Powstałą masę, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24x24cm).
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 35 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu przekrawamy wzdłuż na dwie połówki.
  • Masa: Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzona śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy płynną żelatynę.
  • Na biszkopt wykładamy przygotowaną masę i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1.5 / 5. Oddanych głosów: 2

16 komentarze

  1. Rewelacja, próbowałam dużo przepisów ale ten naprawdę super, smak wręcz jak z cukierni. Bardzo pyszne 🙂

  2. Witam.A na blaszkę 23*38 z jakiej proporcji zrobić masę śmietanową?i ile dać na wierzch masy krówkowej?a jakie orzechy są najlepsze na ciasto?włoskie czy arachidowe ziemne np solone czy bez soli?

  3. Witam.Poproszę o podpowiedź odnośnie biszkoptu toffi.Bo mam swój sprawdzony przepis na biszkopt kakaowy i chciałam z mojego przepisu zrobić biszkopt toffi.Prosze o podpowiedż i ile dać kakao i budyniu toffi.Podaję przepis: 8 jajek,1.5 szkl cukru,1.5 szkl mąki pszennej,1/4 szkl wody,2 łyzeczki proszku i 2 łyzki kakao Proszę o odpowiedź

Dodaj komentarz

jedenaście − osiem =