Likier słony karmel

Słony karmel to smak uwielbiany przez wiele osób. Lubimy lubi takie nadzienie w drożdżówkach, lody o takim smaku, a co powiecie na likier słony karmel?



Domowy likier to idealny pomysł na smaczny napój procentowy na różnego rodzaju spotkania rodzinne, wizytę znajomych czy romantyczną kolację we dwoje. Sprawdzi się również na święta, czy sylwestra, kiedy to zjeżdża się do nas rodzina.

Przepis na domowy likier słony karmel jest bardzo prosty, każdy z Was może przygotować go w swoim domu. Chcecie się dowiedzieć w jaki sposób? Zapraszam na przepis! Poniżej zaprezentuję Wam prostą recepturę na likier słony karmel, który z pewnością zachwyci Was swoim smakiem i prostotą wykonania.

PRZEPIS NA LIKIER SŁONY KARMEL

Składniki

  • 400 g masy kajmakowej
  • 1 czekolada karmelowa
  • 150 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml wódki


Wykonanie

  • Czekoladę łamiemy na kostki. Następnie umieszczamy ją w rondelku, dodajemy masę kajmakową, śmietanę i mleko, całość podgrzewamy na małej mocy palnika.
  • Kiedy wszystkie składniki się połączą, powstałą masę blendujemy blenderem, by mieć pewność, że będzie jednolita i nie pojawi się w niej żadna grudka.
  • Do powstałej masy dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Kiedy masa będzie już przestygnięta powoli wlewamy do niej wódkę, ciągle mieszając.
  • Gotową nalewkę przelewamy do butelek lub karafki i przechowujemy w lodówce, nawet kilka miesięcy.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

11 − sześć =