Ciasto krówka to bardzo smaczne i proste ciasto bez pieczenia z puszystym kremem i masą krówkową. Bazę do ciasta stanowią herbatniki, które pod wpływem masy miękną, dzięki czemu ciasto smakuje rewelacyjnie.
Ciasto krówka w swoim składzie posiada najczęściej wykorzystywane do ciast składniki, które połączone ze sobą dają ciekawą kompozycję smakową. Puszysta masa z dodatkiem herbatników i masy krówkowej to prawdziwy raj dla podniebienia. Dekorację ciasta stanowią migdały, które nadają mu ciekawego smaku i chrupkości.
Ciasto krówka bez pieczenia to idealny deser dla wszystkich miłośników słodkości, a także osób, które nie lubią piec. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy piekarnika, co jest jego ogromną zaletą. Ciasto krówka, nie dość, że świetnie smakuje, to dodatkowo jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Jeśli macie ochotę na małe co nieco, a nie lubicie piec, ciasto krówka będzie idealnym wyborem. Szybkie, łatwe i mega smaczne. Sprawdźcie sami!
PRZEPIS NA CIASTO KRÓWKA BEZ PIECZENIA
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- Ok 60 herbatników (w zależności od wielkości)
- 1 puszka masy kajmakowej
- migdały
Przygotowanie
- Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozsmarowujemy 1/2 puszki masy kajmakowej. Można ją delikatnie podgrzać, by się lepiej rozprowadzała. Na masę kajmakową układamy kolejną warstwę herbatników.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone.
- Gotową masę rozprowadzamy na herbatnikach. Na masę układamy kolejną, trzecią warstwę herbatników.
- Herbatniki smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy migdałami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała a herbatniki zmiękły.
Bardzo smaczne ciasto i proste
Przepyszne!! Już długo nie jadłam tak dobrego ciasta. Zamiast migdałów dałam orzechy laskowe 🙂
Absolutnie pyszne, wielkie dzięki za przepis. Niebo w gębie!
Czy śmietaną 30% starczy?
Tak 🙂
Czy śmietana 36% może być ?
jak najbardziej 🙂