Domowy Bigos z Kiszonej Kapusty



Bigos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. W skład prawdziwego, domowego bigosu wchodzi głównie kapusta i mięso. Mimo iż danie to każdy przyrządza w bardzo podobny sposób, jednak w każdym domu smakuje ono nieco inaczej. Zależy to od wyboru kapusty, jedni robią z samej kapusty kiszonej, inni zaś z młodej a jeszcze inni z takiej i z takiej. Kolejna kwestia to dodatki, które również wpływają na smak domowego bigosu.

Tradycyjny domowy bigos szykuje się etapami. Powinien być on dosyć długo gotowany, im dłużej, tym lepiej. Idealny bigos powinien być gęsty, ciemny i wyrazisty.

W naszym domu najczęściej przygotowujemy bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa wieprzowego, kiełbasy zwyczajnej i grzybów. Jeśli w danym momencie nie mam grzybów suszonych, a mamy ochotę na domowy bigos, czasem zastępuję je pieczarkami, nie smakują one tak świetnie, jak prawdziwe, suszone grzyby, ale bigos z pieczarkami jest także bardzo smaczny.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na domowy bigos z kiszonej kapusty. Jest on bardzo smaczny, wyrazisty, idealny na obiad, a także święta.

PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY



Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 300 g kiełbasy zwyczajnej
  • 2 cebule
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 3 szklanki bulionu
  • 4 łyżeczki powidła śliwkowego
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ziela angielskie

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju w większym garnku.
  • Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i dokładnie obsmażyć.
  • Wlać 2 szklanki bulionu (może być woda z dodatkiem soli i pieprzu), zagotować.
  • Dodać suszone grzyby, połamane na mniejsze kawałki. Całość przykryć i gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
  • Po upływie czasu dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, starte na tarce jabłko oraz powidło śliwkowe.
  • Następnie dodać kiszoną kapustę (wcześniej odciśniętą), dolać szklankę bulionu lub wody. Całość gotować przez około 20 minut.
  • Kiełbasę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dodać do kapusty i gotować kolejne 20 minut. Po upływie czasu dodać koncentrat pomidorowy.
  • Mąkę podsmażyć na suchej patelni, kiedy zacznie się rumienić, dodać masło, mieszać do momentu połączenia składników. Pod koniec dodać do zasmażki kilka łyżek kapusty, cały czas mieszając.
  • Zawartość patelni przełożyć do garnka z bigosem, wymieszać i zagotować.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.