Ciasto Leniwiec w 15 Minut



Ciasta bez pieczenia to fenomenalny wynalazek, zwłaszcza dla osób, które nie lubią piec tradycyjnych ciast w piekarniku. Zapewne wiele z Was zdążyło zauważyć, że jestem ich wielką fanką, dlatego też na blogu znajdziecie dużo różnorodnych przepisów właśnie na ciasta bez pieczenia.

Tym razem przygotowałam coś dla leniwych, ponieważ ciasto można przygotować przy minimalnym nakładzie pracy. W tym wpisie specjalnie dla Was ciasto Leniwiec, które jest banalnie proste w przygotowaniu, a samo ciasto możecie wykonać w zaledwie 15 minut.

Wystarczy kupić biszkopty, śmietankę 30%, serek mascarpone i wiórki kokosowe. Mając te składniki, możecie zabierać się za przygotowanie tego smakołyku. Dodatek do ciasta to kokosowa posypka, która nadaje mu ciekawego wykończenia. Jeśli nie macie kokosu, możecie go oczywiście pominąć, ja jednak jestem wielką fanką kokosu i bardzo lubię jego smak w ciastach.

Ciasto Leniwiec to idealna opcja na smaczny deser, kiedy najdzie nas ochota na małe co nieco. Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego tym bardziej polecam Wam ten deser.

PRZEPIS NA CIASTO LENIWIEC

Składniki

*Forma 24×24 cm

  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 400 g serka mascarpone
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 250 g podłużnych biszkoptów


Wykonanie

  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier.
  • Ciągle ubijając, dodajemy partiami serek mascarpone, łyżka po łyżce.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej warstwę biszkoptów.
  • Na biszkoptach rozprowadzamy połowę masy, a na nią układamy drugą warstwę biszkoptów.
  • Na biszkopty wykładamy drugą część masy. Wierzch posypujemy kokosem.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

7 + 16 =