Makowiec z musem jabłkowym

Makowiec z musem jabłkowym

Makowiec to bardzo popularne w naszym kraju ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie. Serwowany w różnych odsłonach oraz kompozycjach smakowych. Najbardziej propopularny jest oczywiście makowiec japoński, który w wielu domach jest świąteczną tradycją.



W tym wpisie przygotowałam pyszne ciasto makowe z musem jabłkowym. Moim zdaniem połączenie maku i jabłek z dodatkiem cynamonu to idealny pomysł. Jest bardzo smaczny, zbity, treściwy i co najważniejsze łatwy do zrobienia.

Na pewno uda mi się kogoś skusić na pysznego makowca z musem jabłkowym 🙂 Zapraszam na przepis!

MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM – PRZEPIS


Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas pieczenia: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

CIASTO MAKOWE

  • 8 jajek
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 400 g maku
  • 220 g cukru pudru
  • 200 g kaszy manny
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy

MUS JABŁKOWY

  • 600 g obranych jabłek (bez gniazd nasiennych)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka cynamonu

POLEWA

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki


Wykonanie

  • Do garnka przesypujemy mak, wlewamy 500 ml mleka, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 minut, by mak napęczniał. Po upływie czasu dokładnie odcedzamy mak z nadmiaru mleka. Najlepiej zrobić to na sitku, delikatnie dociskając łyżką. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy za pomocą blendera.
  • Masło w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera. Miksujemy, dodając stopniowo cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, a później wlewamy odrobinę oleju migdałowego.
  • Nadal miksując na małych obrotach, dodajemy zmielony mak. Kolejno wsypujemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do masy, mieszamy.
  • Do osobnej misy przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli. Całość ubijamy na puszystą pianę. Gotową pianę z białek przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Całość przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 60 minut.
  • Gotowe ciasto makowe odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy cynamon i podsmażamy przez kilka minut. Zdejmujemy z palnika, dodajemy galaretkę cytrynową (proszek) i dokładnie mieszamy.
  • Przygotowany mus jabłkowy odstawiamy do przestygnięcia i wykładamy na blat makowy, przekładamy drugim blatem.
  • Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki kremówki. Wykładamy na wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Makowiec z musem jabłkowym
Makowiec z musem jabłkowym
Makowiec z musem jabłkowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

jeden − 1 =