Ciasto migdałowiec



Ciasto migdałowiec

Ciasto migdałowiec z dodatkiem karmelowej masy to prawdziwy raj dla podniebienia. I chociaż ciasto to należy do dosyć kalorycznych wypieków, warto czas od czasu przygotować je w swoim domu.

Przepis na ciasto migdałowiec jest bardzo prosty, ponieważ piecze się tylko 3 takie same placki, w tym jeden posypuje migdałami i przekłada je masą karmelową. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie.

Ciasto migdałowe to ulubiony deser mojego męża. Obowiązkowo pojawia się ono w naszym domu na każdej nadarzającej się okazji, od imienin, urodzin po święta. Jeśli więc jesteście miłośnikami słodkich ciast, zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto migdałowiec.

PRZEPIS NA CIASTO MIGDAŁOWIEC



Składniki

CIASTO

  • 4 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 200 g margaryny
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 opakowanie migdałów
  • 200 g masła

Wykonanie

  • Składniki na ciasto zagnieść, ugniatać formując jednolitą kulkę. Następnie podzielić na 3 części.
  • Każdy kawałek ciasta rozprowadzić na blaszce 24×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Białka ubić z dodatkiem cukru i cukru pudru na sztywną pianę.
  • Na każdą blachę z ciastem wyłożyć ubitą pianę, jeden z nich posypać posiekanymi migdałami. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Mleko skondensowane zanurzyć całkowicie w wodzie i gotować na wolnym ogniu przez 4 godziny, następnie wystudzić.
  • Przestygnięte mleko skondensowane utrzeć z masłem.
  • Upieczone placki przekładać przygotowaną masą. Na wierzch położyć placek posypany migdałami.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *