Opiekane kotlety jagnięce z salsą



Opiekane kotlety jagnięce z salsą

Poniżej przedstawiam przepis na proste danie, które sprawdzi się szczególnie w podróży.

Składniki:

  • 4 duże kotlety jagnięce

 Salsa:

  • 2 małe garści świeżej natki pietruszki
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 garść świeżego koperku
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 4 łyżki odsączonych kaparów
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
  • 3-4 łyżki octu z czerwonego wina
  • skórka z 1 cytryny
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1.  Posiekaj drobno zioła na dużej desce do krojenia. Dodaj czosnek, kapary, ogórki i skórkę z cytryny. Posiekaj i zmieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.

2.  Umieść masę w dużej misce oraz dodaj musztardę i ocet, a następnie powoli wlej oliwę z oliwek.

3.  Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Konieczne może być skorygowanie połączenia smaków, dlatego należy spróbować dodając olej, ocet i przyprawy.

4.  Przygotuj grill do przyrządzania metodą bezpośrednią w temperaturze ok. 180-220 stopni Celsjusza.

5.  Posmaruj kotlety jagnięce po obu stronach olejem i na 15 minut przed grillowaniem pozostaw je w temperaturze pokojowej.

6.  Grilluj kotlety jagnięce w strefie temperatury bezpośredniej pod zamkniętą pokrywą. Aby uzyskać stopień średnio krwistego wysmażenia, grilluj kotlety przez 8 minut, obracając je jeden raz. Zdejmij z grilla i odstaw kotlety na 5 minut przed podaniem. Serwuj z przygotowaną salsą.



Grill w podróży – jaki będzie najlepszy?

Podróżowanie samochodem jest dzisiaj znacznie wygodniejsze niż kiedykolwiek. Hotele i motele na każdym kroku, restauracje, bary i punkty gastronomiczne nawet na stacjach benzynowych – czegóż chcieć więcej? Jednak nie każdy chce tak podróżować i coraz więcej z nas wybiera przygodę, naturę, noclegi pod namiotem i… grillowanie. Jaki powinien być grill przenośny, by można z nim łatwo podróżować i wygodnie przyrządzać na nim posiłki?

Grill przenośny, który ma towarzyszyć w podróży, powinien mieć możliwie małe, kompaktowe wymiary, bo wówczas będzie zabierać mało miejsca w bagażniku. Jednak trzeba tu znaleźć jakiś kompromis, bowiem wymiary urządzenia powinny być też dostosowane do liczby osób podróżujących. Zazwyczaj najmniejsze grille pozwalają na przyrządzenie posiłku dla 2, maksymalnie 3 osób. Jeśli więc trzeba przygotować posiłki dla większej liczby osób, lepiej zdecydować się na nieco większe urządzenie pomimo tego, że będzie zabierało więcej miejsca w przestrzeni bagażowej.



Postaw na praktyczność i funkcjonalność

Grille przenośne powinny mieć obie te cechy, bo to one zapewniają ogólny komfort użytkowania. Tu szczególną uwagę należy zwrócić na łatwość, z jaką można urządzenie składać i rozkładać, tak by nie zajmowało to zbyt wiele czasu i nie wymagało wielkiego wysiłku.

Wybierając odpowiedni grill podróżny, trzeba też od razu zastanowić się nad sposobem jego czyszczenia. Ważne jest, by można to robić łatwo i lekko.

Grill węglowy czy gazowy?

Turystyczne grill węglowe to klasyka, którą znamy i lubimy wszyscy. To najprostszy i najpowszechniejszy rodzaj grilli. Węgiel drzewny jest wszędzie na wyciągnięcie ręki. Co prawda czasem nas denerwuje to, że węgiel się rozsypuje, że brudzi wszystko dookoła, ale uwielbiamy potrawy przyrządzane na grillach zasilanych węglem przede wszystkim za ich dymny aromat, cudowną miękkość i soczystość przyrządzanych mięs, za chrupkość warzyw i uwodzącą słodycz grillowanych owoców.

Ci, którym nie zależy na tradycyjnym, dymnym zapachu potraw, a chcą sobie ułatwić życie, mogą rozważyć zakup grilla przenośnego zasilanego gazem. Tego typu grille są gotowe do pracy tuż po przekręceniu pokrętła, a ich utrzymanie w czystości nie wymaga wysiłku.



Jaki grill turystyczny wybrać?

Jednym z najlepszych modeli na rynku jest grill węglowy Go-Anywhere marki Weber. To urządzenie o niewielkich, kompaktowych rozmiarach pozwala na przygotowanie soczystych, smacznych potraw wszędzie, gdzie tylko je zabierzesz. Możesz zatem grillować nad jeziorem, w podróży, a także we własnym ogródku, jeśli masz na to ochotę. To po prostu grill przenośny, więc można z niego korzystać wszędzie. Elementy urządzenia, takie jak podstawa i pokrywa pokryte są emalią porcelanową, a ruszt ze stali platerowanej, który zwiększa ich odporność na uszkodzenia i pozwala z łatwością utrzymywać czystość. Grille Go-Anywhere od Webera dostępne są w dwóch wersjach. Mamy zatem do wyboru węglowe grille przenośne lub te zasilane gazem.

Poznaj więcej przepisów oraz zalet grilli przenośnych i zapisz się do newslettera na stronie weber.com. 



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

11 − dwa =