Francuskie trójkąty z pieczarkami

Francuskie trójkąty z pieczarkami

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto francuskie. Głównym powodem jest jego cudowny smak i kruchość. Kolejną jego zaletą jest to, że z jego dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań, przekąsek oraz deserów i to w ekspresowym tempie. U mnie w lodówce zawsze leży jeden egzemplarz, który wykorzystuję w sytuacjach, kiedy niespodziewanie odwiedzą nas znajomi, lub gdy najdzie mnie ochota na coś smacznego i szybkiego. 



Ciasto francuskie świetnie smakuje w wersji na słodko i na słono. U mnie w domu tym razem zagościły pyszne francuskie trójkąty z pieczarkami. Jest to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, na różnego rodzaju imprezach domowych, czy innych okazjach. Takie trójkąciki z ciasta francuskiego można również zabrać ze sobą do pracy czy zapakować dzieciakom do szkoły. Dodatkowo są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Zapraszam na przepis!

FRANCUSKIE TRÓJKĄTY Z PIECZARKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 150 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • ketchup

Dodatkowo

  • 1 jajko 


Wykonanie

  • Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, przekładamy cebulę i smażymy do miękkości. 
  • Pieczarki kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z cebulą i dusimy do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Ser mozzarella ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • Ciasto francuskie kroimy na kwadraciki o boku około 10 cm. Na każdy z nich nakładamy odrobinę ketchupu, startego sera oraz łyżkę pieczarek z cebulą. Sklejamy brzegi, tworząc trójkąty i dociskamy widelcem. Wierzch nacinamy lekko nożem.
  • Gotowe trójkąty z ciasta francuskiego wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy kolejno smarujemy roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, do zarumienienia. 


Francuskie trójkąty z pieczarkami
Francuskie trójkąty z pieczarkami


Polecam także inne przekąski z ciasta francuskiego:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *