
Puszyste i niesamowicie wilgotne ciasto na maślance z borówkami. Idealnie sprawdzi się do kawy i na każdą okazję. Wypróbujcie łatwy przepis krok po kroku i zaskoczcie swoich bliskich domowym wypiekiem!
Dlaczego warto upiec ciasto na maślance z borówkami?
Jeśli szukacie pomysłu na szybki domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję, lub po prostu macie ochotę na coś słodkiego – ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ciasto z borówkami na maślance można przygotować w dosłownie 15 minut!
Ciasto z borówkami na maślance ma same zalety:
- Jest wilgotne i mięciutkie i długo zachowuje świeżość.
- Przygotujesz je bez użycia miksera.
- Świetnie pasuje do porannej kawy, podwieczorku, a nawet jako deser dla gości.
- To super sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, w tym przypadku borówek.
To ciasto na maślance z borówkami to prawdziwy klasyk, który warto przygotować w swoim domu. Jest szybkie, łatwe, niesamowicie puszyste i zawsze się udaje. Jego wilgotna struktura, owocowy dodatek i prostota wykonania sprawiają, że z pewnością przygotujecie je nie raz. Smacznego! 🍰💙
PRZEPIS NA CIASTO NA MAŚLANCE Z BORÓWKAMI
Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 55 minut | Liczba porcji: ok. 16
Składniki
- 480 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml maślanki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 125 ml oleju
- 250 g borówek
Wykonanie
- Do miski przelać mokre składniki: maślankę, jajka oraz olej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia.
- Do osobnej miski przełożyć suche składniki, tj. mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Do mokrych składników przesypać suche i całość dokładnie wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia składników.
- Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Wierzch udekorować borówkami.
- Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 55 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.


