Wilgotne ciasto na maślance z borówkami – prosty i szybki przepis

 ciasto na maślance z borówkami

Puszyste i niesamowicie wilgotne ciasto na maślance z borówkami. Idealnie sprawdzi się do kawy i na każdą okazję. Wypróbujcie łatwy przepis krok po kroku i zaskoczcie swoich bliskich domowym wypiekiem!



Dlaczego warto upiec ciasto na maślance z borówkami?

Jeśli szukacie pomysłu na szybki domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję, lub po prostu macie ochotę na coś słodkiego – ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ciasto z borówkami na maślance można przygotować w dosłownie 15 minut!


Ciasto z borówkami na maślance ma same zalety:

  • Jest wilgotne i mięciutkie i długo  zachowuje świeżość.
  • Przygotujesz je bez użycia miksera.
  • Świetnie pasuje do porannej kawy, podwieczorku, a nawet jako deser dla gości.
  • To super sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, w tym przypadku borówek.


To ciasto na maślance z borówkami to prawdziwy klasyk, który warto przygotować w swoim domu. Jest szybkie, łatwe, niesamowicie puszyste  i zawsze się udaje. Jego wilgotna struktura, owocowy dodatek i prostota wykonania sprawiają, że z pewnością przygotujecie je nie raz. Smacznego! 🍰💙

PRZEPIS NA CIASTO NA MAŚLANCE Z BORÓWKAMI

Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 55 minut | Liczba porcji: ok. 16

Składniki

  • 480 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 125 ml oleju
  • 250 g borówek


Wykonanie

  1. Do miski przelać mokre składniki: maślankę, jajka oraz olej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia.
  2. Do osobnej miski przełożyć suche składniki, tj. mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, wymieszać.
  3. Do mokrych składników przesypać suche i całość dokładnie wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia składników.
  4. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Wierzch udekorować borówkami.
  5. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 55 minut, grzanie góra-dół.
  6. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.


Ciasto na maślance z borówkami przepis
ciasto na maślance z borówkami w 15 minut
Szybkie ciasto na maślance z borówkami


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

5 / 5. Liczba głosów: 1124

Dodaj komentarz

szesnaście − dwa =