Szukacie najlepszego i sprawdzonego przepisu na ciasto na naleśniki? Koniecznie musicie wypróbować moją recepturę!
Sekret idealnego ciasta na naleśniki tkwi w doborze i idealnej proporcji składników. Receptura, którą Wam zaprezentuję, możecie wykorzystać do naleśników w wersji na słodko, a także na słono. Bardzo lubię ten przepis, ponieważ konsystencja ciasta jest idealna. Naleśniki wychodzą bardzo cieniutkie i elastyczne. Oczywiście, jeśli jesteście miłośnikami nieco grubszych naleśników, wystarczy wlać odrobinę więcej ciasta na patelnię i gotowe!
Przepis na ciasto naleśnikowe sprawdzi się także w przypadku krokietów czy parówek w cieście. Naleśniki to bardzo popularne danie, które z pewnością gości w każdym domu, bez wyjątku.
Ciasto na naleśniki powinno posiadać idealną konsystencję. Nie może by za rzadkie ani za gęste. Warto zatem po dokładnym wymieszaniu składników odstawić ciasto na kilka minut, aby mąka idealnie połączyła się z resztą. Dzięki temu ciasto będzie dobrze rozprowadzało się po patelni, a naleśniki wyjdą delikatne.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na ciasto na naleśniki. Wychodzi naprawdę idealne! Wystarczy połączyć składniki, usmażyć naleśniki, posmarować je dżemem, czekoladą lub serem i pyszne danie gotowe!
PRZEPIS NA IDEALNE CIASTO NA NALEŚNIKI
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej typu 450
- 2 jajka M
- 1 szklanka mleka 2%
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
- Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajka, mleko, wodę i sól, a następnie zmiksować.
- Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
- Smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.