Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki to świetna propozycja na letnią surówkę obiadową. Jest bardzo delikatna, lekka i pięknie pachnie. Świetnie dopełni swoim smakiem każde danie obiadowe i nie tylko. Ta surówka z młodej kapusty i rzodkiewki będzie także świetnym dodatkiem do dań i przekąsek z grilla.



Poniżej znajdziecie listę składników, które musicie zakupić do przygotowania surówki, a także opis krok po kroku, jak ją przygotować. Jest bardzo łatwa do zrobienia, dlatego bez obaw, że coś nie wyjdzie. Na pewno każdy z Was poradzi sobie z jej przygotowaniem, zapraszam na przepis!

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I RZODKIEWKI – PRZEPIS


Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 250 g rzodkiewek
  • 500 g młodej kapusty
  • 1 jabłko
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól


Wykonanie

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, osuszyć i drobno posiekać za pomocą noża lub na mandolinie. Posolić i odstawić na 15 minut, następnie delikatnie odcisnąć z soku.
  • Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce. Szczypiorek drobno posiekać. 
  • Do miski przełożyć kapustę, rzodkiewkę, jabłko oraz posiekany szczypiorek. Dodać oliwę, sok z cytryny oraz cukier. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, by smaki się przegryzły.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

13 − siedem =