Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną to idealna propozycja na obiad czy kolację. Danie to wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sprawdźcie sami!
Składniki na 4 porcje:
2 średniej wielkości cukinie (750g) 300g mielonego mięsa z kurczaka 100g kaszy jaglanej 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki passaty 2 ząbki czosnku 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki papryka czerwona 100g mozzarelli
Przygotowanie:
Cukinie przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż środki.
Cebulę pokrój w kostkę, ząbki czosnku na cienkie plasterki. Paprykę pokrój w kostkę.
Kaszę ugotuj zgodnie z instytucją.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek, a następnie podsmaż.
Do cebuli z czosnkiem dodaj mięso, smaż na małym ogniu.
Dodaj koncentrat pomidorowy, passatę, posiekaną paprykę. Dopraw solą i pieprzem, natką pietruszki, papryką, bazylią. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu.
Cukinie napełnij nadzieniem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekaj przez 15 minut.
Cukiernię udekoruj mozzarellą, wstaw ponownie do piekarnika, piecz aż ser się zarumieni.