Ciasto Raffaello Bez Pieczenia



Ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne. To świetny wynalazek, szczególnie dla osób, które nie mają piekarnika lub po prostu nie lubią piec. Ciasta bez pieczenia są bardzo lubiane przez młode osoby, które nie mają takiego zapału do pieczenia, jaki miały nasze babcie.

Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet. Jedną z nich jest to, że z kilku prostych składników, które wiele z Was posiada w swoich domach, można wyczarować smaczny deser, który z pewnością zaskoczy Was swoim smakiem.

Tym razem przygotowaliśmy dla Was ciasto raffaello bez pieczenia. To niezwykle proste ciasto, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem i szybkością wykonania. Sprawdzi się na przyjęciu rodzinnym, a także podczas świąt.



PRZEPIS NA CIASTO RAFFAELLO BEZ PIECZENIA

Składniki:

  • 100 g herbatników
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g cukru zwykłego
  • 100 g masła
  • 30 g wiórków kokosowych do kremu oraz 30 g do posypania
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opak. śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Blaszka użyta w przepisie ma wymiar 20 x 25 cm.

  • W 200 ml mleka rozprowadzić 2 budynie, dodać cukier zwykły i waniliowy, wiórki kokosowe.
  • Pozostałe 500 ml mleka podgrzać, dodać czekoladę a następnie rozpuścić dokładnie. Do zagotowanego mleka wlać wcześniej rozrobione budynie z mlekiem, mieszać intensywnie na małym ogniu ok. 1 minutę. Pozostawić do ostudzenia pod przykryciem by nie powstał kożuch.


  • Masło utrzeć, ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu aż powstanie krem.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Wylać na spód połowę masy budyniowej i ponownie poukładać warstwę herbatników. Wylać pozostałą połowę masy budyniowej, poukładać pozostałe herbatniki.
  • Śmietanę kremówkę ubić razem z śmietan-fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzchnią warstwę herbatników, posypać wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin.




1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.