Ciasto słodka pokusa
Ciasto słodka pokusa to kolejny smaczny wypiek, któremu ciężko się oprzeć! Ciasto przygotowałam na rodzinną imprezę, która organizowaliśmy w ostatnim czasie. Każdemu bardzo posmakowało, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.
Do przygotowania ciasta słodka pokusa potrzebujemy kilku prostych składników, które są ogólnodostępne. Samo ciasto składa się z kilku warstw, a mianowicie, kakaowego biszkopta, masy śmietanowej, herbatników oraz masy kajmakowej. Całość połączona ze sobą smakuje naprawdę świetnie.
Ciasto słodka pokusa idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju rodzinne imprezy, spotkania w gronie znajomych a szczególnie na święta. Sam przepis jest bardzo łatwy, ale dodatkowo przygotowałam dla Was także instrukcję w postaci wideo. Mam nadzieje, że Wam pomoże w przygotowaniu tego smacznego wypieku.
Zapraszam także wszystkich miłośników domowych wypieków, do wypróbowania moich pozostałych przepisów na ciasta. Jestem pewna, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie. Przepisy na ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA I WYPIEKI.
PRZEPIS NA CIASTO SŁODKA POKUSA
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
MASA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
DODATKOWO
- ok. 40 herbatników (w zależności od wielkości)
- 1/2 puszki masy kajmakowej
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
- Ciągle ubijając, dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Kolejno dodajemy 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka oraz 2 łyżki oleju.
- Gotową masę przelewamy na blaszkę 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwie części.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Kolejno dodajemy partiami serek mascarpone. Do gotowej masy wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
- Na połowę biszkopta wykładamy 1/2 przygotowanej masy śmietanowej. Następnie na masę wykładamy warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzamy masę kajmakową, a na niej układamy kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzamy pozostałą masę śmietanową, a na nią kładziemy biszkopt kakaowy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
A jaki rozmiar blachy ?
Jest podane w przepisie – 24×24 cm 🙂