Chlebek bananowy w 5 minut

Chlebek bananowy w 5 minut

Chlebek bananowy to idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów. Bardzo często zdarza się tak, że w domu zalegają nam mocno dojrzałe banany, z którymi nie wiemy co zrobić. Idealnym pomysłem w takiej sytuacji będzie domowy chlebek bananowy, który można przygotować w dosłownie 5 minut. Jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, ponieważ wystarczy jedynie wymieszać składniki i upiec. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera, a niezbędne składniki z pewnością każdy z Was posiada w swojej kuchni.



Ten chlebek bananowy to świetna przekąska w ciągu dnia. Idealny pomysł na posiłek do pracy, słodką przekąskę do kawy czy poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. Jest puszysty, mięciutki i długo zachowuje swoją świeżość. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis! Dla osób będących na diecie polecam zastąpienie cukru ksylitolem. Ilość cukru należy dobierać w zależności od stopnia dojrzałości bananów. Im bardziej dojrzałe banany, tym mniej cukru należy dodać do chlebka.

CHLEBEK BANANOWY W 5 MINUT – PRZEPIS

Składniki

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka rozmiar L
  • 40 g masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 garści orzeszków ziemnych
  • 80 g gorzkiej czekolady


Wykonanie

  • Banany obrać, przełożyć do miski i zblendować na papkę lub rozgnieść za pomocą widelca. Dodać jajka, roztopione masło, jogurt naturalny oraz płynny miód. Całość wymieszać. 
  • W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, cynamon oraz cukier, czy w zdrowszej wersji ksylitol. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać łyżką, tylko do połączenia. 
  • Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Dodać do masy, przemieszać, odkładając porcję czekolady i orzechów do dekoracji wierzchu.  
  • Ciasto przełożyć do keksówki, wyścielonej papierem do pieczenia, wierzch posypać czekoladą i orzechami. 
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, do suchego patyczka.


Chlebek bananowy w 5 minut przepis
Przepis na chlebek bananowy w 5 minut
Fit chlebek bananowy w 5 minut
szybki chlebek bananowy w 5 minut
Chlebek bananowy w 5 minut przepis
chlebek bananowy fit


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 18

Dodaj komentarz

13 + 11 =