Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka z dużą ilością jabłek, orzechów, żurawiny oraz czekolady. Wilgotne, treściwe o intensywnym smaku oraz pięknym zapachu. Ciasto jest bardzo proste, gotowe do jedzenia zaraz po wyjęciu z piekarnika.



Przepis na ciasto wiewiórka jest niesamowicie łatwy a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ciasto zawsze wychodzi, więc śmiało możecie zabierać się za pieczenie. Pamiętajcie jednak, by wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.

Ciasto wiewiórka to idealny wypiek na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na niedzielę do kawy, na rodzinne spotkania, a nawet na Święta. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

CIASTO WIEWIÓRKA – PRZEPIS


Liczba porcji: Forma 24×24 cm | Poziom trudności: Łatwy | Czas pieczenia: 35-40 minut

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 120 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 125 ml oleju
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 400 g jabłek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody


Wykonanie

  • Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę.
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.
  • Cukier przesypujemy do miski, dodajemy jajka i całość miksujemy na wysokich obrotach, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa powinna być jasna i puszysta. Warto pamiętać by jajka były w temperaturze pokojowej.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy jogurt naturalny (temperatura pokojowa) oraz wlewamy olej. Całość miksujemy do połączenia składników.
  • Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Całość przesypujemy do masy jajecznej, dodajemy również orzechy, żurawinę, czekoladę oraz jabłka. Ciasto mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy za pomocą szpatułki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 35-40 minut.
  • Ciasto wyjmujemy z formy i studzimy ma kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

8 − siedem =