Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka z dużą ilością jabłek, orzechów, żurawiny oraz czekolady. Wilgotne, treściwe o intensywnym smaku oraz pięknym zapachu. Ciasto jest bardzo proste, gotowe do jedzenia zaraz po wyjęciu z piekarnika.



Przepis na ciasto wiewiórka jest niesamowicie łatwy a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ciasto zawsze wychodzi, więc śmiało możecie zabierać się za pieczenie. Pamiętajcie jednak, by wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.

Ciasto wiewiórka to idealny wypiek na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na niedzielę do kawy, na rodzinne spotkania, a nawet na Święta. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

CIASTO WIEWIÓRKA – PRZEPIS


Liczba porcji: Forma 24×24 cm | Poziom trudności: Łatwy | Czas pieczenia: 35-40 minut

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 120 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 125 ml oleju
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 400 g jabłek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody


Wykonanie

  • Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę.
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.
  • Cukier przesypujemy do miski, dodajemy jajka i całość miksujemy na wysokich obrotach, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa powinna być jasna i puszysta. Warto pamiętać by jajka były w temperaturze pokojowej.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy jogurt naturalny (temperatura pokojowa) oraz wlewamy olej. Całość miksujemy do połączenia składników.
  • Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Całość przesypujemy do masy jajecznej, dodajemy również orzechy, żurawinę, czekoladę oraz jabłka. Ciasto mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy za pomocą szpatułki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 35-40 minut.
  • Ciasto wyjmujemy z formy i studzimy ma kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *