Kruchy Placek z Marmoladą Różaną



Kruche ciasto to nic innego jak domowy wypiek o kruchej strukturze. Podstawowe składniki kruchego ciasta to mąka, tłuszcz i jajka.

Kruchy placek z marmoladą to bardzo smaczny wypiek, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Tym razem mamy dla Was delikatne, pyszne kruche ciasto z marmoladą różaną. Jest ono bardzo mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach.

Do ciasta możecie także dodać ulubione owoce, świeże lub mrożone. My często dodajemy rabarbar, wiśnie, śliwki czy truskawki, lub inną ulubioną marmoladę.



PRZEPIS NA KRUCHY PLACEK Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • marmolada różana 400 g

Wykonanie:

  • Ze wszystkich składników, prócz dżemu zagnieść ciasto.
  • Podzielić je na 2 części (stosunek 2:3).
  • Mniejszą cześć ciasta wstawić do lodówki.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (wymiar 20×30).


  • Większą część ciasta wyłożyć na dno blachy, na to wysmarować dżem.
  • Na wierzch w dowolny sposób wyłożyć resztę ciasta.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto 40-50 minut, aż ładnie się zarumieni.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − 7 =