Burak to bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Z jego dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Pasta z buraka to przekąska, która w ostatnim czasie zagościła w naszym domu. Jest ona przykładem, że potrzeba tak niewiele, by przygotować coś pysznego. Do przygotowania pasty z buraka potrzeba zaledwie kilka składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni.
Taka pasta buraczana jest nie tylko bardzo smaczna, ale także zdrowa. Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Możemy ją również zaserwować na krakersach czy waflach ryżowych.
Jeśli szukacie przepisu na pyszną pastę kanapkową, zachęcam Was do przygotowania pasty z buraka. Z pewnością zachwyci Was swoim smakiem, a sam przepis na pewno zostanie z Wami na dłużej. Zachęcam także do wypróbowania innych moich przepisów na pasty kanapkowe:
- Pasta kanapkowa z suszonych pomidorów
- Pasta jajeczna z porem
- Pasta kanapkowa ze świeżego ogórka
- Pasta kanapkowa z papryki
- Pasta kanapkowa z rzodkiewki
PASTA Z BURAKA – PRZEPIS
Liczba porcji: 2+ | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 2-3 ugotowane buraki
- 2 łyżki majonezu
- garść słonecznika
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
- Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Słonecznik prażymy na suchej patelni.
- Do buraków dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wsypujemy również podprażony słonecznik. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Pastę serwujemy ze świeżym pieczywem.