Ciasto z borówkami i galaretką

Ciasto z borówkami i galaretką

Bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie lekkie ciasto z borówkami i galaretką. Składa się z puszystego biszkopta, lekkiej masy na bazie śmietanki kremówki i galaretki a wykończone jest galaretką z dodatkiem borówek. To pyszne ciasto z owocami idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, piknik czy inne okazje w ciągu roku. 



Przepis na ciasto z borówkami i galaretką jest niesamowicie prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI I GALARETKĄ

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka rozmiar L
  • 80 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

MASA

  • 1 opakowanie galaretki borówkowej
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 500 ml śmietanki kremówki

GALARETKA

  • 1 opakowanie galaretki jagodowej
  • 400 ml wody
  • 200 g borówek


Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników, pod koniec dodajemy łyżkę oleju. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka.
  • Galaretkę borówkową rozpuszczamy w 200 ml wody, odstawiamy do przestygnięcia. Tak samo postępujemy z galaretką malonową.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę, dzielimy na dwie części. Do jednej z nich powoli wlewamy galaretkę borówkową, energicznie mieszając rózgą kuchenną. Masę odstawiamy na kilka minut do lodówki, by zaczęła tężeć i wykładamy na biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki.
  • Do drugiej części masy powoli, cienką stróżką wlewamy galaretkę malinową, energicznie mieszając, rózgą kuchenną. Masę odstawiamy na kilka minut do lodówki, a następnie wykładamy na ciasto.
  • Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 400 ml wody. Do przestygniętej galaretki dodajemy borówki i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto z borówkami i galaretką przepis
Przepis na ciasto z borówkami i galaretką
Lekkie ciasto z borówkami i galaretką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 7

Dodaj komentarz

17 − dziewięć =