Bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie lekkie ciasto z borówkami i galaretką. Składa się z puszystego biszkopta, lekkiej masy na bazie śmietanki kremówki i galaretki a wykończone jest galaretką z dodatkiem borówek. To pyszne ciasto z owocami idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, piknik czy inne okazje w ciągu roku.
Przepis na ciasto z borówkami i galaretką jest niesamowicie prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI I GALARETKĄ
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka rozmiar L
- 80 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
MASA
- 1 opakowanie galaretki borówkowej
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 500 ml śmietanki kremówki
GALARETKA
- 1 opakowanie galaretki jagodowej
- 400 ml wody
- 200 g borówek
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników, pod koniec dodajemy łyżkę oleju. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka.
- Galaretkę borówkową rozpuszczamy w 200 ml wody, odstawiamy do przestygnięcia. Tak samo postępujemy z galaretką malonową.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę, dzielimy na dwie części. Do jednej z nich powoli wlewamy galaretkę borówkową, energicznie mieszając rózgą kuchenną. Masę odstawiamy na kilka minut do lodówki, by zaczęła tężeć i wykładamy na biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki.
- Do drugiej części masy powoli, cienką stróżką wlewamy galaretkę malinową, energicznie mieszając, rózgą kuchenną. Masę odstawiamy na kilka minut do lodówki, a następnie wykładamy na ciasto.
- Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 400 ml wody. Do przestygniętej galaretki dodajemy borówki i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.