Macie ochotę na ciasto bez pieczenia, które można przygotować w mgnieniu oka? Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Ciasto z jogurtów greckich
Ciasto z jogurtów greckich to kolejny smaczny deser, który musicie wypróbować. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników, takich jak jogurty greckie, galaretki i herbatniki. Dodatkowo ciasto to nie wymaga pieczenia. Jest bardzo lekkie, puszyste i delikatne. Ciasto na jogurtach greckich wygląda bardzo ładnie, dzięki kolorowym warstwom.
Bazą do ciasta jest spód herbatnikowy, w tym wypadku postawiłam na mocno kakaowe herbatniki, które idealnie pasują do galaretki borówkowej i wiśniowej. Deser w konsystencji przypomina piankę, czy też chmurkę, która wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto z jogurtów greckich idealnie sprawdzi się dla osób będących na diecie, ponieważ jest naprawdę bardzo lekkie.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na ciasto z jogurtów greckich, które musicie wypróbować. Dodatkowo przygotowałam dla Was także filmik, na którym dokładnie zobaczycie jak przygotować ten deser.
PRZEPIS NA CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH
Składniki
- 2 galaretki borówkowe
- 2 galaretki wiśniowe
- 1000 ml gorącej wody
- 800 g jogurtu greckiego
- 24 herbatniki kakaowe
Wykonanie
- Galaretki borówkowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Do przestygniętej galaretki stopniowo dodajemy 400 g jogurtu greckiego, całość mieszamy przy pomocy miksera. Gotową masę borówkową wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, by zgęstniała i zaczęła tężeć.
- Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników kakaowych.
- Na herbatnikach rozprowadzamy tężejącą masę borówkową. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę, do całkowitego stężenia.
- Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Do przestygniętej galaretki dodajemy 400 ml jogurtu greckiego, mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, by zaczęła tężeć.
- Tężejącą masę wiśniową rozprowadzamy na masie borówkowej. Na wierzchu układamy warstwę herbatników kakaowych.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.