Ciasto z jogurtów greckich

Ciasto z jogurtów greckich

Macie ochotę na ciasto bez pieczenia, które można przygotować w mgnieniu oka? Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!



Ciasto z jogurtów greckich 

Ciasto z jogurtów greckich to kolejny smaczny deser, który musicie wypróbować. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników, takich jak jogurty greckie, galaretki i herbatniki. Dodatkowo ciasto to nie wymaga pieczenia. Jest bardzo lekkie, puszyste i delikatne. Ciasto na jogurtach greckich wygląda bardzo ładnie, dzięki kolorowym warstwom.

Bazą do ciasta jest spód herbatnikowy, w tym wypadku postawiłam na mocno kakaowe herbatniki, które idealnie pasują do galaretki borówkowej i wiśniowej. Deser w konsystencji przypomina piankę, czy też chmurkę, która wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto z jogurtów greckich idealnie sprawdzi się dla osób będących na diecie, ponieważ jest naprawdę bardzo lekkie.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na ciasto z jogurtów greckich, które musicie wypróbować. Dodatkowo przygotowałam dla Was także filmik, na którym dokładnie zobaczycie jak przygotować ten deser.

PRZEPIS NA CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH

Składniki

  • 2 galaretki borówkowe
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1000 ml gorącej wody
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 24 herbatniki kakaowe


Wykonanie

  • Galaretki borówkowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do przestygniętej galaretki stopniowo dodajemy 400 g jogurtu greckiego, całość mieszamy przy pomocy miksera. Gotową masę borówkową wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, by zgęstniała i zaczęła tężeć.
  • Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników kakaowych.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy tężejącą masę borówkową. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę, do całkowitego stężenia.
  • Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do przestygniętej galaretki dodajemy 400 ml jogurtu greckiego, mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, by zaczęła tężeć.
  • Tężejącą masę wiśniową rozprowadzamy na masie borówkowej. Na wierzchu układamy warstwę herbatników kakaowych.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.


Ciasto na jogurtach greckich
Ciasto na jogurtach greckich bez pieczenia
Ciasto na jogurtach greckich
szybkie ciasto z 3 składników


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

trzy × 3 =