Kremowe, puszyste z dodatkiem brzoskwiń w galaretce. Ciasto z brzoskwiniami to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast, jakie znam. Składa się z 3 warstw, puszystego biszkopta, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz galaretki z dodatkiem brzoskwiń.
Przepis na ciasto brzoskwiniowe jest bardzo łatwy a samo ciasto szybkie w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Deser ten z pewnością zachwyci podniebienie każdego, kto go skosztuje. Będzie idealnym wyborem na święta, rodzinne imprezy czy na niedzielę do filiżanki ulubionej kawy. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA CIASTO Z BRZOSKWINIAMI
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
GALARETKA
- 2 galaretki cytrynowe
- puszka brzoskwini
MASA ŚMIETANOWA
- 700 ml śmietanki 30%
- tabliczka czekolady mlecznej
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzącej wody
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jaj ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając białka, stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, mąkę, proszek, delikatnie wymieszać ręcznie.
- Tradycyjną blachę 24×36 cm wyścielić papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przelać do formy. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
MASA ŚMIETANOWA
- Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić.
- Śmietankę 30% ubić z cukrem pudrem.
- Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę.
- Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewać przestygniętą żelatynę do masy. Dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać.
- Gotową masę wyłożyć na przestygnięty biszkopt.
GALARETKA
- Dwie galaretki rozpuścić w 800 ml wody, odstawić do przestygnięcia.
- Brzoskwinie pokroić w kostkę. Dodać je do tężejącej galaretki, wymieszać. Całość wyłożyć na masę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.