Ciasto z Kaszy Manny



Ciasto z kaszy manny to super ciasto bez pieczenia, idealne dla leniwców kulinarnych. Jest bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu, na bazie kilku podstawowych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni.

Kruche herbatniki przełożone masą grysikową to prawdziwy raj dla podniebienia. Sama masa jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, z dodatkiem cukru wanilinowego smakuje naprawdę świetnie. Ciasto z kaszy manny najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby herbatniki zdążyły zmięknąć a kasza stężeć.

Jeśli jesteście miłośnikami ciast bez pieczenia, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. Górę ciasta możecie polać ulubioną czekoladą, ja niestety nie miałam jej pod ręką.

PRZEPIS NA CIASTO Z KASZY MANNY



Składniki

  • 1000 ml mleka 2%
  • 200 g masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 duża paczka herbatników kakaowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy

Wykonanie

  • Do garnka wlać mleko, dodać cukier, masło i gotować do rozpuszczenia.
  • Kiedy składniki się rozpuszczą dodać kaszę manną, mieszać do momentu aż kasza zgęstnieje.
  • Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć warstwę herbatników.
  • Na herbatniki wyłożyć masę z kaszy manny. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników.
  • Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.




2 komentarze

  1. Ja do tej masy kaszowej dodaję jeszcze różne bakalie (pokrojone orzechy, płatki migdałowe, rodzynki itp) – polecam trochę je przegotować razem z kaszą, dodadzą super smaku i dzięki nim ciasto jest chrupiące i smaczniejsze 😉

  2. Od x lat tego ciasta nie robiłam..ale zrobiłam na święta a polewę bardzo szybko się robi pół kostki masła lub margaryny zależy kto co woli, pół szkł.cukru 2 lub 3 łyżeczki mleka wszystko roztapiamy na gładką mase i dodajemy 5 łyżek cacao .. Ciasto Pycha 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *