Ciasto z truskawkami
Kiedy rozpoczyna się sezon truskawkowy, grzechem jest nie upiec tego pysznego ciasta. Istnieje wiele ciekawych przepisów na ciasta z truskawkami, jednak jeśli miałaby wybrać ten jeden ulubiony, byłbym to właśnie ten przepis!
Jak zrobić ciasto z truskawkami?
Ciasto z truskawkami z przepisu, który Wam zaprezentuje poniżej, jest banalnie proste. Może przygotować go każdy, czasem nawet mój mąż je piecze. W tym przepisie nie ma nic trudnego, ponieważ wystarczy wymieszać wszystkie składniki, poukładać na wierzchu truskawki i wstawić do piekarnika. To ciasto zawsze się udaje!
Ciasto z tego przepisu przygotowuję bardzo często i nigdy jeszcze mnie nie zawiódł. W swoim składzie posiada proste składniki, które z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni. Kolejną zaletą jest to, że ciasto w swoim składzie nie posiada masła ani oleju, dlatego nawet osoby na diecie śmiało mogą sięgnąć po kawałek takiego smakołyku.
Jeśli szukacie przepisu na szybkie i smaczne ciasto z truskawkami, ten przepis będzie idealny! Ciasto jest lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach! W moim domu, gdy tylko je przygotowuję, każdy wcina jeszcze ciepłe. To ciasto z truskawkami sprawdzi się na każdą okazję. Idealnie smakuje do niedzielnej kawki. Polecam! Korzystajcie, ponieważ sezon truskawkowy jest niestety bardzo krótki i czasem ciężko się nim nacieszyć!
PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 140 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 250 g truskawek
Przygotowanie
- Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć.
- Jajka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać przy użyciu miksera lub drewnianej łyżki.
- Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi lekko natłuścić. Na tortownicę przelać przygotowaną masę. Następnie poukładać na niej przecięte na pół truskawki.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.