Przepis na Szybkie Ciasto ze Śliwkami



Lubicie ciasta z sezonowymi owocami? Jeśli tak, koniecznie musicie wypróbować tego przepisu!

Tym razem mamy dla Was proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Jest wilgotne, lekko słodkie, przełamane kwaśnością śliwek. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków.

Przygotowanie ciasta ze śliwkami nie zajmie Wam dużo czasu. Dodatkowo składniki na ciasto z pewnością każdy z Was ma w swojej kuchni. Dodatek stanowią śliwki, które możecie kupić na targu ze świeżymi owocami lub w markecie.



Macie ochotę na pyszne domowe wypieki? Jeśli tak koniecznie wypróbujcie poniższego przepisu!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 śliwki 

Wykonanie:

  • Mąkę przesiewamy.
  • Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mokre składniki i miksujemy.


  • Keksówkę o wymiarach 15×25 wykładamy papierem do pieczenia i nacieramy tłuszczem. Przelewamy ciasto do keksówki. 
  • Na cieście układamy wcześniej umyte, osuszone i pokrojone śliwki. 
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku (grzanie od dołu) 40 minut w temperaturze 180°C. Następnie nastawiamy grzanie góra/dół i pieczemy jeszcze 10 minut.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *