Zapiekanka z patelni po meksykańsku

Zapiekanka z patelni po meksykańsku

Zapiekanka z patelni po meksykańsku to bardzo smaczne i pożywne danie obiadowe. Można ją zaliczyć do dań jednogarnkowych, ponieważ całą zapiekankę szykuje się na jednej patelni. Dzięki temu nie trzeba brudzić dodatkowych ganków. Jedynie ryż należy ugotować osobno.



Ta kolorowa i pyszna zapiekanka po meksykańsku to fajny pomysł na domowy obiad. Robi się ją naprawdę szybko i bezproblemowo. Fajnie smakuje nawet po odgrzaniu, więc śmiało możecie przygotować większą porcję na dwa dni. Do zapiekanki wykorzystałam domowy ketchup z cukinii, ponieważ bardzo lubię go wykorzystywać do tego typu dań. Możecie go zastąpić zwykłym ketchupem lub zwiększyć ilość przecieru pomidorowego.

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam cały przepis na tę pyszną zapiekankę meksykańską. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem! Smacznego!

ZAPIEKANKA Z PATELNI PO MEKSYKAŃSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 150 g ryżu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu z cukinii
  • sól
  • pieprz
  • 100 g tartej mozzarelli
  • pęczek szczypiorku


Wykonanie

  • Ryż ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażamy.
  • Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy na patelnię z cebulą i podsmażamy kilka minut.
  • Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię z mięsem, dusimy przez 5 minut.
  • Fasolę oraz kukurydze płuczemy pod zimną wodą.
  • Na patelnię przekładamy fasolę, kukurydzę, ugotowany ryż. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup z cukinii, paprykę słodką, paprykę ostrą i mieszamy. Wierzch zapiekanki wyrównujemy i posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu roztopienia się sera.
  • Gotową zapiekankę posypujemy świeżym szczypiorkiem.


Zapiekanka z patelni po meksykańsku
Meksykańska zapiekanka z patelni


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × trzy =