![farsz do pierogów](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2020/09/farsz-na-pierogi-ruskie4-1-768x1024.jpg)
Pierogi ruskie to bardzo popularne polskie danie, które każdy uwielbia! Z pewnością każdy z Was pamięta pyszne domowe pierogi ruskie przygotowywane przez nasze mamy i babcie.
Nazwa pierogi jest bardzo ogólna, ponieważ choć w każdym domu przygotowywane są one bardzo podobnie, smakują inaczej. Oczywiście bardzo ważne jest ciasto na pierogi, ale główną rolę tutaj ogrywa farsz, a dokładniej jego proporcje.
W tym wpisie przedstawimy Wam nasz domowy i ulubiony przepis na pyszny farsz do pierogów z przepisu mojej babci. A wy jak go robicie w swoich domach?
Składniki
- 500 g twarogu
- duża cebula – 300 g
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 płaskie łyżki masła
- pół płaskiej łyżeczki soli
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta chilli
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie.
- Tłuczemy za pomocą tłuczka. Odstawimy do przestudzeniu.
- Cebule obieramy i szatkujemy, smażymy na maśle.
- Ser rozdrabniany przy pomocy widelca.
- Cebulę, ser oraz przyprawy przesypujemy do ziemniaków i dokładnie tłuczemy.
![farsz do pierogów](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2020/09/farsz-na-pierogi-ruskie5-768x1024.jpg)
![farsz do pierogów](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2020/09/farsz-na-pierogi-ruskie3.jpg)
![farsz do pierogów](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2020/09/farsz-na-pierogi-ruskie2.jpg)
![farsz do pierogów](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2020/09/farsz-na-pierogi-ruskie6-768x1024.jpg)