Farsz do Pierogów z Przepisu Babci



Pierogi ruskie to bardzo popularne polskie danie, które każdy uwielbia! Z pewnością każdy z Was pamięta pyszne domowe pierogi ruskie przygotowywane przez nasze mamy i babcie.

Nazwa pierogi jest bardzo ogólna, ponieważ choć w każdym domu przygotowywane są one bardzo podobnie, smakują inaczej. Oczywiście bardzo ważne jest ciasto na pierogi, ale główną rolę tutaj ogrywa farsz, a dokładniej jego proporcje. 

W tym wpisie przedstawimy Wam nasz domowy i ulubiony przepis na pyszny farsz do pierogów z przepisu mojej babci. A wy jak go robicie w swoich domach? 



Składniki 

  • 500 g twarogu 
  • duża cebula – 300 g
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 płaskie łyżki masła 
  • pół płaskiej łyżeczki soli 
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta chilli

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie.
  • Tłuczemy za pomocą tłuczka. Odstawimy do przestudzeniu.
  • Cebule obieramy i szatkujemy, smażymy na maśle.


  • Ser rozdrabniany przy pomocy widelca.
  • Cebulę, ser oraz przyprawy przesypujemy do ziemniaków i dokładnie tłuczemy.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

siedem + 1 =